Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

For folk i eiendomsbransjen er det mantraet som trumfer alt, men hva om det finnes noe som trumfer til og med den beste beliggenhet?

Published Last updated

I 2019 etablerte jeg sammen med min bedre halvdel, Therese, eiendoms- og teknologifellesskapet Proptech Bergen.

For mange kunne nok dette se ut som nok et coworking-konsept hvor det meste handlet om å fylle opp med de leietakerne som banket på døren, uavhengig av bransje eller fagområde.

For oss handlet det om noe helt annet.

Vi ville skape et dynamisk fellesskap, hvor mennesker og selskaper kunne utvikle seg sammen. Hvor de kunne lære av hverandre. Vi gikk derfor i gang med å lete etter et passende bygg, helst et av de dummeste byggene i byen.

Vi fant den perfekte kandidaten på Kokstad, et utrangert bygg fra 80-tallet. Bygget var slitent og hadde en beliggenhet som fristet de færreste. Planen til huseier var derfor at bygget om ikke mange år skulle rives. Tanken vår var at vi i mellomtiden skulle fylle bygget med mennesker og teknologi som kunne bidra til å gjøre bygget til et av de smarteste byggene i byen.

Vi ønsket å bruke bygget som en levende lab, hvor vi kunne vise hva ny teknologi kunne gjøre for gamle bygg. Vi hadde begge stor tro på ideen, men for Therese, som hadde hovedansvaret for å fylle bygget med leietakere, var det tungt å si nei til aktører som ønsket seg inn. Vi hadde jo en leieavtale å forholde oss til, samtidig som vi ønsket å få inn mennesker.

Heldigvis var det mange som ville være en del av miljøet, og i løpet av bare noen måneder var deler av bygget fylt opp med spennende teknologiselskaper. Mennesker som brant for både teknologi og eiendom.

Med det var den levende laben etablert og i løpet av ganske kort tid gjorde vi sammen med huseier grep i bygget som gjorde at eiendommen etterhvert gikk fra å være et av de dummeste byggene i byen, til å være et av de smarteste. Huseier ombestemte seg og gikk fra å ville rive til å renovere bygget.

Etter to år på Kokstad skulle bygget rehabiliteres og vi valgte å ta Proptech Bergen-konseptet til et nytt lokale på Spelhaugen i Fyllingsdalen.

Dette var midt i pandemien og vi var veldig spent på hvordan det ville gå. Vi fryktet at det kunne bli tungt. Men samtlige leietaker, menneskene og teknologiselskapene som leide hos oss på Kokstad, ble med oss videre. Vi hadde faktisk overtegning, noe som gjorde at vi fikk venteliste og raskt måtte doble arealet, midt i pandemien.

Gode og attraktive kontorlokaler handler ikke om arbeidsplasskonsepter eller beliggenhet, men hva man fyller kontorene med.

Svært mye av Proptech Bergen-historien har skjedd under pandemien. Mens andre co-worker over hele landet har stengt ned og har måttet søke om statsstøtte for å få hjulene til å gå rundt, har Proptech Bergen vokst ut av ett bygg, etablert seg i et nytt og på kort tid doblet arealet.

De fleste co-worker ligger sentralt plassert, og har en beliggenhet som frister de fleste. Vi har på begge våre lokaliteter valgt å ligge et stykke ut fra sentrum, på steder som kanskje ikke automatisk tiltrekker seg tech-miljøene.

Likevel har vi altså fylt opp.

Vi har heller ikke mistet en eneste leietaker under pandemien, og bare i januar har vi faktisk leid vi ut fire nye kontorer. Det har lenge vært snakk om livet etter covid viktigheten av arbeidsplasskonsepter og design tilpasset post-covid-samfunnet. Nå er vi der. Verden er i ferd med å åpnes opp, og i Norge er de fleste restriksjonene borte. Folk vender endelig tilbake til arbeidsplassene.

Vår erfaring er at gode og attraktive kontorlokaler handler ikke om arbeidsplasskonsepter eller beliggenhet, men hva man fyller kontorene med. Uten spissingen på eiendom og teknologi ville vi ikke vært i nærheten av så interessante, da ville vi bare vært en vanlig co-work.

Derfor har vi også sagt nei til cirka halvparten av de som har banket på døren og vil inn i Proptech Bergen. Det handler ikke om vond vilje, men en overbevisning om at gode lokaler først og fremst skapes av at man samler de rette menneskene, den rette kompetansen.

Det er grunnen til at Proptech Bergen har utviklet seg til å bli et pulserende, dynamisk miljø, hvor leietakerne lærer av hverandre, samarbeider og utvikler seg. Under pandemien har imidlertid en viktig del av innholdet i Proptech Bergen lagt litt på is, nemlig læringsarenaen med arrangementer, kurs og ulike heckatons.

Dette blåser vi nå liv i.

Fremover vil vi derfor putte enda mer innhold inn i Proptech Bergen. Det håper og tror vi vil være med å bidra til at det blir enda mer interessant å være en del av dette miljøet.

Powered by Labrador CMS