LÆRER BORT: Professor Hans Martin Mathisen på NTNU lærer bort varmegjenvinning for ventilasjon på det nylanserte Nemitek-Akademiet.
LÆRER BORT: Professor Hans Martin Mathisen på NTNU lærer bort varmegjenvinning for ventilasjon på det nylanserte Nemitek-Akademiet.

VVS-DAGENE 2022

Spenn deg fast – nå er akademiet her

LILLESTRØM: – Vi skal komme opp på et ganske høyt nivå i dag, så det er bare å spenne seg fast!

Published Last updated

Varslingen kommer fra Tommy Hagenes. Han er en av de mange fagekspertene som foreleser på det nye Nemitek-Akademiet.

Akademiet lanseres på VVS-dagene, og både Hagenes og flere andre vender tilbake med lærdom både torsdag og fredag. Hans Martin Mathisen er også blant læremestrene: NTNU-professoren forteller om varmegjenvinning for ventilasjon.

Alt var feil

– Alt jeg trodde om drift og forvaltning, var feil, innrømmer Tommy Hagenes.

Det er eiendomsteknologi – proptech – som er feltet hans i dag. Teknologien gir gode resultater både for bygget og for samfunnet. Nærmere bestemt arbeidet for å nå klimamålene: – Det er en kjempestor mulighet for at vi i denne bransjen kan bidra til det globale målet, sier Tommy Hagenes.

Han trekker frem McKinsey-tall som viser at byggenæringen var på nestsisteplass i innovasjon i 2016. I en tilsvarende rapport om tingenes internett, IoT, i 2020, er også landbruket høyere enn byggenæringen.

– Det er ganske trist, mener Hagenes.

Bakoverlent

Han er opptatt av at det ikke går an å tro at løsningen er flotte, nye bygg:

– Det hjelper ikke å bygge Powerhouse. Du må være bakoverlent og se på eksisterende bygningsmasse. At vi endrer måten vi gjør det på når vi bygger nytt, hjelper ikke på eksisterende bygningsmasse.

Proptech er en paraply; en overbygning over mange fancy ord. På Nemitek-Akademiet går Tommy Hagenes gjennom ordene og hva vi betyr. Han tar for seg forskjellen mellom IoT og Proptech og spør hvordan vi kan bruke teknologi til å få en bedre hverdag.

Feil i åtte år

På Kokstad i Bergen driver han og en rekke leietagere et levende laboratorium, et gammelt bygg der alle som arbeider med eiendomsteknologi, får finne svar og prøve løsninger i praksis.

– Vi merket fort at vi ikke hadde det beste inneklimaet, sier han og forteller om ustabilt ventilasjonsanlegg og problemer med en kjølemaskin.

– Vi startet med innsikt. Vi fant ut at en pumpe sto feil vei og hadde gjort det i åtte år, sier Tommy Hagenes.

– SD-anlegget er budsjettet. Sensorikken er fasiten!

Powered by Labrador CMS