NETTGEEK: Han kaller seg selv nettgeek og har innredet en av arbeidsbilene med ekstra bred skjerm. Stian Aleksandersen driver Nordland Rørfornying.

ARBEIDSLIV

Sparer kommunene for millioner

SANDNESSJØEN: Han sørger for at helgelandskommunene kan tette lekkasjene der de er og slipper å grave opp store områder. Stian Aleksandersen sparer kundene sine for millioner.

Published

– For et år siden klarte ikke renseanlegget å ta unna alt fordi det var for mye lekkasjer. Klarer de den siste biten nå i høst, skal de være nede i null. Det har de klart på litt over et år, sier Aleksandersen.

Opplæring

Sjefen i Nordland Rørinspeksjon snakker om Hamarøy kommune. Det begynte med at han stoppet innom på vei hjem til Sandnessjøen fra et oppdrag i Narvik.

– Da holdt de på på ett strekk. Jeg sa at «der er lekkasjen». Det var den, og da hadde de sett hvordan jeg gjorde det, sier Aleksandersen.

Han reiste tilbake og holdt foredrag. Kommunen kjøpte sin egen flyttbare vannmåler.
– Så gjorde de grovsøk og fant ut hvilke strekker lekkasjene var på. Rett før ferien leide de hydrofoner fra oss, og nå har vi sett hvor de siste lekkasjene er, forteller han.

Eksempelet fra Hamarøy viser hvordan han ofte jobber. Han driver opplæring og leier ut utstyr. Dermed kan kommunen den første delen av arbeidet selv.

Gravde for mye

Det var en jobb for hjemkommunen Alstahaug som fikk Aleksandersen til å begynne for seg selv. Den gangen arbeidet han for farens firma Alsten Maskinstasjon. Jobben var å grave frem noen rør ved en barnehage. Da han hadde gravd opp halve uteområdet til barnehagen, tenkte han at dette måtte kunne gjøres enklere.

– Det var da jeg arbeidet i Trondheim at jeg begynte å få interessen for rørinspeksjon, forteller han. Det er et par tiår siden.

– Det er lekkasjesøk jeg har brent for. Jeg satset mye på vannlekkasjer til å begynne med, men nå blir det mindre tid til det, og vi har begynt med rørfornying.

Stort område å dekke

Rørinspeksjon, rørfornying og spyling av avløp gjør bedriften rundt hele Helgeland.
– På lekkasjesøk er jeg helt nedi Aukra og helt oppi Finnmark. Det er for langt, men dette er det lite folk som kan og som holder på med, slår han fast.

Det er synd for potensielle kunder. Når Nordland Rørinspeksjon kan vise akkurat hvor lekkasjen er, betyr det solide innsparinger. Det første året han arbeidet for hjemkommunen Alstahaug, fikk han vite at han hadde spart kommunen for flere millioner kroner. De var satt av på budsjettet til å grave opp store områder for å bytte rør. Når det greide seg å grave akkurat der lekkasjene var, så kunne pengene brukes til andre ting.

Verdier i avløpet

– Vann og avløp er de høyeste verdiene en kommune har. Det er store verdier som ligger i bakken og som folk ikke ser. Du kan ha det fineste badet, men det nytter ikke hvis ikke rørene tar unna dritten, sier han.

I Alstahaug hadde kommunen en spyleliste på fire A4-sider. Den fortalte hvilke rør som måtte spyles gjennom og hvor ofte.

– Vi gikk gjennom og filmet og fant ut hvor feilene var. På 2000-tallet var Alstahaug på topp med hvor mye de rehabiliterte. Så begynte jeg med rørinspeksjon, og de siste tre–fire årene har de ikke rehabilitert her i kommunen. Listen med spyling er nede på langt under ett A4-ark, forteller Aleksandersen.

Han rister på hodet av hvordan mange rehabiliteringsplaner går på alder. – Alder har ikke så mye å si. Det trenger ikke å være det eldste som er det dårligste, fastslår han.

Rør er rør

Nordland Rørinspeksjon arbeider ikke bare med drikkevann og avløp. Alt fra laks til ventilasjon blir sjekket – et rør er et rør.

– Så er det et marked i å stoppe fremmedvann som kommer inn gjennom betong. Nå gjør vi snart mer av det i kjellere enn i kummer, som var det vi egentlig skulle gjøre. Det har utviklet seg, sier Aleksandersen.

Powered by Labrador CMS