SKRUR: Rørleggermester og 60-årsjubilant Ole Gustav Rontén har fremdeles arbeidsveske og verktøy klart på kontoret.
SKRUR: Rørleggermester og 60-årsjubilant Ole Gustav Rontén har fremdeles arbeidsveske og verktøy klart på kontoret.

ARBEIDSLIV

60-åring med ambisjoner

VOLLEBEKK: Mannen bak Europas største VVS-kontrakt runder 60 år. – Livet er ikke noen popularitetskonkurranse, sier Ole Gustav Rontén.

Published

Det er lett å intervjue Ole Gustav Rontén. Men også vanskelig. Lett fordi han er åpen, hyggelig og pratsom.

Vanskelig fordi han er så levende interessert i andre mennesker at en journalist må regne med å fortelle like mye om seg selv. Mange har fått nyte godt av varmen og omsorgen hans. Han vet når en kollega har hatt en nedtur: Da ringer han og følger opp.

Han ble behørig intervjuet da han rundet 50, også.
– En ivrig bransjemann blir eldre, het det den gangen. Men blir han egentlig eldre? I dag føler han seg i hvert fall ikke som noen 60-åring.

– Jeg har mer «power» enn noen gang, sier drammenseren.

Mann for mangfold

Han er rask til å fortelle at han er glad i rørbransjen og de flotte menneskene i den. Han har vært nestformann i det som den gangen het NRL.

– I 2009 lanserte jeg at vi måtte få mer jenter inn i faget. Jeg fikk mye pepper av de samme som i dag fremhever mangfoldet, sier han.

Mangfold snakker han fremdeles om. At det ikke er viktig hvilken farge folk har. Han stiller bare ett krav: At de prater norsk.

– Jeg er god i engelsk. Men jeg har sett så mange montasjefeil av folk som ikke kan norsk, sier han.

Sier ting rett ut

Rontén har preget bransjen lenge. 24 år i Oras, lederjobber i GK og NRA Øst. Fra Oras gikk han da det kom ny konsernsjef som han ikke ville jobbe med.

– Livet er ikke noen popularitetskonkurranse. Å være leder er i hvert fall ikke det, sier han. Han har hatt noen uoverensstemmelser opp gjennom årene, men opplever at de fleste skiller på sak og person.

– Livet som leder er ikke noen er ingen enkel oppgave, sier han.

– Jeg er opptatt av at vi er ordentlige med hverandre.

På det området har han en grei leveregel: Det er bedre å si ting rett til folk enn å bruke fire andre for å prate dritt om dem.

Nå er han kunde- og prosjektansvarlig i Rørlegger Sentralen. Han synes det er en flott bedrift, savner et større miljø, men han er rask til å understreke at han har det veldig bra. Dessuten koser han seg med å arbeide sammen med yngre folk.

Folk som mener de er verdensmester, derimot, liker han ikke så godt å arbeide sammen med. Enten de er unge og ferske eller de har passert 50.

400 millioner

Selv er han stolt av det han har fått vært med på å levere. Ikke minst den største jobben av dem alle.

– Det er fortsatt Europas største VVS-kontrakt på land, sier han.

Da snakker han om Ahus, storsykehuset på Lørenskog. Med all tiltransport og det som hørte til, ble det rundt 400 millioner kroner.

Nå er han tilbake i jobb der han får mulighet til å skru selv.
– Jeg er jo rørlegger. Jeg hjelper til litt rundt omkring. Ellers er det å følge opp eksisterende kundemasse, være med og bidra til nye rammeavtaler og serviceavtaler og så et lite lederansvar. Denne lille butikken er en av dem som har flest rammeavtaler. Her er det drivendes og dyktige folk, sier Ole Gustav Rontén.

Nok en gang snakker han pent om kolleger og bransjefolk, altså. Han er mer opptatt av å fremheve andre enn av å albue seg frem selv.

Alltid drammenser

På ett område kommer han aldri til å skifte beite:
– Jeg kommer aldri til å flytte fra Drammen! sier han.

Han trives på Konnerud. Der bor også to av de tre barna, med barnebarn. Der dyrker han de store hobbyene – hage og tørr, norsk ved. Som han fyrer med selv eller gir bort til nærmeste familie. Det er ingen vits i å ringe ham og spørre om å få kjøpt, uansett hvor dyr strømmen blir.

I tillegg har han hytte på 1000 meters høyde over Nesbyen og hytte helt nede ved sjøen mellom Sande og Holmestrand. Der får han også utløp for mye av energien.

Han er glad for å ha energi og helse. Han har slanket seg voldsomt – han var smellfeit, sier han selv – og han fikk tidlig føle hvordan det var å bli igjen når noen døde for tidlig.

– Jeg var alene før jeg fylte 20. Det var en tøff del av livet. Det har sluttet å blø, men det gror aldri, sier han om det å miste begge foreldrene i ung alder.

– Jeg er ikke bitter når jeg går på kirkegården lenger, men jeg ser at flere av vennene mine har oppegående foreldre ennå. Derfor tenker jeg på hvordan jeg lever. Barnebarna har glede av å ha sprek morfar og farfar, slår han fast.

Råtass på motorsag

Han har ikke tenkt å gi seg på lenge ennå – hverken med å være sprek eller med å arbeide. Han har bakgrunn som norgesmester i bandy to ganger med Drafn («det skyldtes ikke meg!»), og nå står han på ski i tillegg til å være en råtass på motorsag og håndkløyve ved. 300 sekker i år, i tillegg til 150 til med vedmaskin.

Men hverken ski, hytter, ved eller nabolagets grønneste plen kan dra Ole Gustav Rontén bort fra rørleggerfaget. Ikke på lenge ennå.

– Jeg har ambisjoner som 60-åring. Det er det ikke mange som har. Jeg skal jobbe så lenge jeg kan. Det er moro å gå på arbeid! sier 60-årsjubilant Ole Gustav Rontén.

Powered by Labrador CMS