VANNBOKS: Neste produkt fra Joakim Søgård og Tequs er en boks som samler alt som har med vann å gjøre, i teknisk rom.

VARME

Millionjakt blant oppstart-nerdene

De selger varmepumper til tekno-nerdene. Tequs er ute etter 15 millioner i kapital, og jakten begynte på Oslo Innovation Week.

Published

Midt blant teknologene, innovatørene og investorene står en fersk, norsk varmepumpeleverandør. 

– Dette er en uke med business-fokus, ofte på veldig høyt nivå, sier Tequs-sjef Joakim Søgård om Oslo Innovation Week.

Fysiske produkter

Det er ikke et sted du venter å finne norske varmepumper. Men Tequs er på plass på store presentasjoner av både miljøteknologi og ingeniørkunst. Investorer snakker mye om programvare, forklarer Søgård, derfor har innovasjonsuken prøvd å lage en arena også for fysiske produkter. Slik som for eksempel nye varmepumper.

Det handler om å vise frem selskapet sitt til potensielle investorer.

– Vi skal hente noe kapital, og vi leter etter én eller to industrielle investorer som kan være med. Maskinene våre er i markedet nå, så vi trenger kapital for å bygge varelageret, forteller han.

 Italienske Rivacold kan produsere mange Tequs-varmepumper raskt.

Tequs er ute etter 15 millioner kroner. Det betyr at gründerne fremdeles sitter med en stor majoritet av aksjene.

Energiselskaper

– Vi er først og fremst ute etter noen som kan komme med ny kunnskap. Ikke varmepumpeindustri, men mer av typen energiselskaper som spiller på flere strenger. Kanskje noen som har solcelleselskaper eller andre typer termisk energi i porteføljen sin, sier Joakim Søgård.

En investor skal nemlig ikke inn bare for pengenes skyld – det er også snakk om å finne noen som kan hjelpe Tequs videre:

– Vi ser for oss at det blir behov for mer helhetlige energiløsninger i fremtiden. Det er noen som leverer både varmepumper og solceller, men ofte har de gode varmepumper og dårlige solceller eller omvendt, sier han.

Energi som tjeneste

Varmepumpeleverandøren i Oslo samarbeider med en internasjonal partner som tilbyr energi som en tjeneste.

– Hvis du skal sette opp et stort bygg, for eksempel en idrettsarena, så kommer de på befaring og ser hvordan de kan utnytte bygget best mulig. Hva kan bygges i området? Går det an å levere til fjernvarmenettet eller lage et nærvarmenett? Så prøver de å få mest mulig energi ut av bygget. I stedet for å levere energiløsningen som et prosjekt, leverer de energien, og så betaler kundene for den energien de bruker, forklarer Søgård.

Alt i én boks

Han tror at med en ny investor som er inne på flere steder enn bare varmepumper, så kan Tequs lage bedre produkter i fremtiden.

– Varmepumpene som vi har laget og testet i et år, viser seg å være veldig bra. Så kommer vi snart i markedet med et produkt som samler hele vannsiden i et teknisk rom i én boks. Det gjør at du kan prosjektere og installere mye enklere. Varmepumpen er bare én del av en varmepumpeinstallasjon, sier Joakim Søgård.

– Gavepakke fra Brüssel

Utfasingen av gasskjeler i EU er en gavepakke til Tequs. Det forteller Shifter, nettavisen om gründere og innovativt næringsliv. 

Rundt 60 millioner gasskjeler som må erstattes.

Ifølge Joakim Søgård er det ingen andre varmepumper enn de som Tequs leverer, som klarer å levere den høye temperaturen som de gamle radiatoranleggene trenger.

Powered by Labrador CMS