PÅ MANGE TAK: Solceller legges på stadig flere tak. Der er daglig leder i Solcellekraft, Nils Arne Lie, selvsagt glad for.

ENERGI & MILJØ

Nå tar også solenergi av

BERGEN: Alternative energiformer er i vinden som aldri før. Selskapet Solcellekraft på Sotra utenfor Bergen økte i 2021 omsetningen med cirka 200 prosent sammenlignet med i 2020.

Published Last updated

– For to år siden hadde vi to team med montører. Nå har vi 15 team og sliter med å finne nok montører, sier daglig leder i Solcellekraft, Nils Arne Lie.

Selskapet har spesialisert seg på salg og montering av solceller og kan altså fortelle om en tilnærmet eksplosiv etterspørselsvekst etter at strømprisene har gått til himmels.

– Vi merket stigende interesse allerede etter første kvartal i år og så har det holdt seg høyt gjennom hele året. På denne tiden pleier vi vanligvis å ha mye å gjøre, men i år har etterspørselen tatt helt av, sier Lie.

10 til 20 prosent av markedet

Selskapet hadde sin spede start i 2017 og sitt første hele driftsår i 2018. De opererer nå over hele landet og Lie anslår at de har mellom 10 og 20 prosent av markedet.

– Årlig monteres det mellom 1000 og 2000 nye solcelleanlegg i året her i landet. Men dette er et marked i betydelig vekst og vi anslår derfor potensialet til å være på mellom 10.000 og 20.000. Da begynner det å bli interessant, sier Lie.

Markedet deles omtrent likt mellom private bolighus og næringsbygg, men med desidert størst antall private anlegg.

– Vi ser også et stort potensial i næringsbygg. Vi monterte nylig to større anlegg på to fengsel i Agder. Vi er også i ferd med å montere et anlegg på en svømmehall i Bergen, sier Lie.

Dersom potensialet oppnås og Norge når en årlig produksjon på mellom 10.000 og 20.000 solcellanlegg i året, er vi på nivå med Sverige. De har lenge lagt langt foran oss på solceller.

– De er jo litt større enn oss, så dersom vi klarer 10.000 anlegg i året skal vi nok si oss fornøyd, sier Lie.

32 millioner i støtte

Veksten Lie ser for seg er altså allerede godt i gang, noe ferske tall fra Enova bekrefter. Til Bergensavisen forteller de nemlig at mens det i 2015 ble solgt og montert solceller til 71 husstander, så er tilsvarende tall i år nesten 1700.

Anna Theodora Barnwell, markedssjef bygg og bolig i Enova, forteller at de nesten 1700 husstandene har fått 32 millioner kroner i støtte. Ifølge Barnwell må man imidlertid vente litt for å se en sammenheng mellom vinterens strømpriser og folks beslutningsvilje.

– Man har 20 måneder å registrere faktura i Enovatilskuddet etter at anlegget er kjøpt. Det vil si at vi sannsynligvis ikke har fått registrert mange av høstens kjøpere av solcelleanlegg i Enovatilskuddet ennå. Vi hører fra bransjen at det har vært stor pågang på en rekke tiltak, og dette er trolig grunnet i høye strømpriser, bekrefter Barnwell.

200 prosent vekst

Dette viser igjen på tallene til Solcellekraft. Lie forteller at de da året startet hadde en ambisjon om en omsetning på mellom 18 og 20 millioner kroner, en betydelig og ambisiøs vekst fra 12,6 millioner i 2020.

– Allerede etter første kvartal måtte vi justere budsjettet. Tallene er ikke helt klar ennå, men vi ender nok på en omsetning tett på 40 millioner kroner, sier Lie.

Utfordringen er altså nok monteringskapasitet. De jakter derfor nå montører på tvers av ulike bransjer.

– Alt fra blikkenslagere til tømrere og elektrikere kan være interessant. Vi trenger flere montører, sier Lie.

En annen utfordring er lange leveringstider, noe som er en felles utfordring i bygg- og anleggsbransjen.

– Fra å ha en frakttid på 40 dager, så er den nå kanskje på det dobbelte. I tillegg har fraktprisene gått til himmels. Det er klart at det er en utfordring, men vi har heldigvis et godt lager som gjør at vi hele tiden har vært leveringsdyktige, sier Lie.

Powered by Labrador CMS