PRATER RIKTIG: Bransjen sier de riktige ordene, men i praksis går ikke økonomien opp, oppsummerer Elisabeth Rustad-Nilssen.

ARENDALSUKA

Raskest og billigst vinner anbudene

ARENDAL: Byggebransjen sier gjerne at klimavennlige løsninger er viktigst. Men på bakrommet vet alle at det er raskest og billigst som vinner.

Published

Tid og penger trumfer klimavennlige bygg. Det sier byggebransjens folk selv. Press på tid og pris gjør at det ikke er mulig å få til de bærekraftige løsningene som bransjen snakker høyt om.

Riktige ord

På Arendalsuka presenterte M-Tett og eierne deres, Håndverksgruppen, helt nye tall om hva bransjen gjør i praksis mellom alle honnørordene. 

– Når vi snakker om bærekraft, så hører vi de riktige ordene. Med denne undersøkelsen håper vi at vi ikke bare utfordrer bransjen, men også at vi legger et grunnlag for gode løsninger i fremtiden, sier Elisabeth Rustad-Nilssen, som er sjef for forretningsutvikling i Håndverksgruppen.

Norstat har intervjuet 335 bransjefolk for M-Tett og Håndverksgruppen. De arbeider i alle delene av bransjen – fra rørleggere til interiørdesignere, fra arkitekter til forsikringsfolk. Halvparten er utførende, mens resten er mellomledere, prosjektledere og toppledere.

Tar miljøfiendtlige valg

Det viser seg at bare 18 prosent er uenige i at det er raskest og billigst som vinner, selv om bransjen sier utad at klimavennlige løsninger er viktigst.

– Under gjennomføringen av et byggeprosjekt tas det i realiteten mange valg som gir tap for miljøet uten at oppdragsgiveren vet om det, mener nesten halvparten av de spurte. En av fire er uenige. 

– En svært stor overraskelse for oss er hvor mange som sier at de er nøytrale, sier Rustad-Nilssen. På dette spørsmålet var hele 29 prosent nøytrale.

– Det interessante her er at ledere og mellomledere er mer enige i påstanden. Blant ansatte er det bare fire av ti som er enige. Vi ser at de som tar beslutningene og vet hva som foregår, ser problemene tydeligere enn de som utfører jobben, sier Elisabeth Rustad-Nilssen.

Hun stiller seg spørsmål om hva dette gjør med tilliten mellom ansatte og ledere: 

– Er det en tillitskrise vi har under oppseiling?

Tidspresser miljøet

Tidspresset er en viktig miljøsynder. 58 prosent er enige i at tidspress på prosjektene gjør det svært vanskelig å finne frem til miljøvennlige løsninger.

– De utførende mener at det er tidspress. Eiendomsbesitterne sier noe annet. Er det slik at de som sitter nærmest utførelsen, ser den reelle utfordringen? spør Rustad-Nilssen.

M-Tett spesialiserer seg jo på å rehabilitere. Men det er unntaket, er bransjefolk enige om:

– Det er helt vanlig å rive og bygge nytt ved skade og slitasje i stedet for å rehabilitere. Over halvparten mener at dette er normen, sier Rustad-Nilssen. 

– Hvorfor gjør vi det? Er det mangel på kunnskap eller vilje, eller kanskje politisk press? Flere av dem som har svart på undersøkelsen, ser behov for en kraftig politisk innsats, forteller hun.

Vil ha politiske reguleringer

Svaret på problemene er nemlig en holdningsendring og politiske reguleringer. Halvparten mener at det må til politiske reguleringer for å få til grønn innovasjon og sirkulere løsninger, selv om det kan øke kostnadene for byggebransjen. Bare en av fire er uenige.

– Uten politisk vilje til å presse gjennom upopulære tiltak som tar bedre vare på miljø og mennesker vil byggebransjen aldri endre seg, mener flertallet i M-Tett-undersøkelsen. Men politikerne forstår ikke hva som er de egentlige problemene med å gjøre bransjen mer bærekraftig.

Det største hinderet for at byggebransjen oftere kunne reparere i stedet for å bygge nytt, det er likevel penger: Økonomien i prosjektet går ikke rundt, og det mangler økonomiske støtteordninger for å få det til.

Powered by Labrador CMS