FORNØYD: Borettslagsleder i Prestestien borettslag, Bjørn Wisnes (t.h), er i dag enda mer godt fornøyd med bergvarmeanlegget som de fikk montert i 2020. Her er han sammen med Ronny Kvamme fra Thunestvedt som leverte anlegget.

Nå har borettslaget doblet besparelsene

Da anlegget var nytt i 2020 sparte de fire millioner i året. Nå gjør høye strømpriser at de har doblet innsparingen til mellom syv og ti millioner kroner årlig.

Published

i– Vi nikker nok litt på hodet og sier til oss selv at den investeringen var kanskje ikke så dum, sier borettslagsleder i Prestestien borettslag, Bjørn Wisnes.

Med sine 655 leiligheter er Prestestien det tredje største borettslaget i landet.
Da NemiTek møtte Wisnes høsten 2020 fortalte han at oppvarming av leilighetene og varmtvannet frem til da hadde blitt gjort med gass og elektrisitet.

To år tidligere hadde de gått til det skritt å investere 75 millioner kroner i et miljøvennlig bergvarmeanlegg. De traff planken klokkerent, og det er nesten så man skulle tro at borettslaget var velsignet av presten som kanskje har gitt navnet til borettslaget.

– Folk forsto at dette var fremtiden. Heldigvis. For med dagens gasspriser hadde vi virkelig vært ille ute, sier Wisnes til Bergensavisen.

Store besparelser

Sammenlignet med gass- eller elektrokjele, sparer de nå mellom syv og ti millioner kroner årlig, når man også inkluderer strømstøtten. I et normalår ville besparelsen vært på knappe 7 millioner kroner. Det betyr at dersom strømprisene holder seg høye og strømstøtten består, så vil anlegget være nedbetalt i løpet av ni til ti år.

– Vi kan vel si det slik at vi ikke angrer på investeringen. I tillegg til selve bergvarmeanlegget har vi også byttet ut alle radiatorene med mer moderne varianter med viftekonvektorer som gjør at varmen blir bedre distribuert i leilighetene. Vi har dermed også fått betydelig bedre inneklima, sier Wisnes.

Han poengterer at det beste uansett er at anlegget er betydelig mer miljøvennlig den gamle løsningen.

– Tidligere kastet vi bort enormt med energi på å fordele varmen mellom alle blokkene. Vi brant over 500.000 kubikkmeter naturgass i året. Nå har hver blokk sitt eget anlegg, og vi har ikke lokale utslipp, sier styrelederen.

Sparer penger

Prosjektet ble startet i begynnelsen av februar 2018 og ferdigstilt sommeren 2020. Bakgrunnen den gang var at det gamle gassdrevne anlegget ganske enkelt begynte å bli modent for utskifting.

– Vi brukte ganske mye penger både på gass og vedlikehold. Det gamle anlegget havarerte rett som det var, noe som resulterte i at beboere til tider var uten både varme og varmtvann. På det verste hadde vi årlige driftskostnader på rundt seks millioner kroner, sa Wisnes i 2020.

De begynte derfor å sjekke hvilke muligheter de hadde og bergvarme seilte opp som et hett alternativ.

– Vi ønsker å være et bærekraftig borettslag og da var ikke gass lenger et godt alternativ. Bergvarme er derimot helt utslippsfritt, samtidig som det ville gi oss er mye mer driftssikkert anlegg. Investeringen seilte derfor lett gjennom hos beboerne i borettslaget, sa Wisnes.

16 lokale energisentraler

Anlegget består av 16 lokale energisentraler, omtrent én i hver blokk. For at anlegget skal produsere energi har kollektorer med sirkulerende væske blitt satt ned i grunnen. Disse henter opp energi fra en dybde på 200 meter. Denne energien bruker varmepumpene til å varme opp radiatorene i leilighetene og produsere tappevann for beboerne.

Anlegget stod altså ferdig på sensommeren i 2020 og siden det har altså beboerne kunne holde varmen uten å tenke på noen former for Co2-utslipp.

– Erfaringene så langt er veldig gode. Vi har et driftssikkert anlegg som vi vet fungerer, samtidig som vi sparer penger og vet at Co2-utslippet er lik null, sa Wisnes i 2020.

Siden det har altså både strøm- og gasspriser gått til himmels.
– Det er vinn-vinn på alle måter, sier Wisnes.

Powered by Labrador CMS