BYGGFAKTA: Hva er prognosene for 2024 for byggebransjen i Norge? Her får du en pekepinn.

Ny rapport: «Slik blir 2024»

Byggfakta ønsker med denne rapporten å vise utviklingen i byggebransjen i Norge og hva du kan forvente for 2024.

Published

Selv om det er mye usikkerhet, ser vi at det er viktig å være forberedt på endringene som kommer. Vi viser markedstrender, entrepriseformer, prosjektstørrelser og aktører for å gi deg den innsikten du trenger for å ta riktige beslutninger i det kommende året.

Her kommer noen glimt fra rapporten.

Boligprosjekter

I 2024 ser det ut til at tre av fire planlagte nybygg innen boligprosjekter vil bli utsatt. For de som jobber i markedet, vil det være utfordrende å beholde sin andel. Selv om andre deler av markedet forventes å ha lavere utsettelsesrate, ser vi generelt at volumet og antall utsettelser har økt gjennom 2022 og 2023, og det vil fortsette in i 2024.

Rentehevning og usikkerhet

Boligprosjekter blir ikke igangsatt før en viss andel av leiligheter blir solgt. På grunn av usikkerhet blant kjøpere knyttet til renter, velger mange å utsette kjøpsbeslutningen en periode. På den andre siden, kan dette bidra til at markedet utvikler seg positivt når rentene stabiliserer seg eller snur.

Vår prosjektdatabasen SMART viser registrerte planlagte prosjekter med en verdi på over 1.400 milliarder kroner. Likevel peker prognosene for igangsetting i 2024 på en betydelig nedgang, med forventet totalverdi på under 550 milliarder kroner.

Geografisk fordeling og kategorier

Fylkene Viken, Oslo, Vestland og Rogaland forventes å være ledende i byggeprosjekter i 2024. I rapporten får du også innsikt i prosjektkategorier, der boligsektoren utmerker seg med store vekstplaner, selv om realiseringen kan bli utfordrende.

Gjennomsnittsprosjektet blir større 

På samme tid i fjor var verdien av planlagte prosjekter som skulle starte, 288 prosent høyere enn de faktiske igangsettingstallene for 2022. Nå er tilsvarende tall 299 prosent. 

Gjennomsnittlig prosjektverdi for de 9.481 planlagte prosjektene neste år er 150 millioner kroner. For de 7.783 prosjektene som allerede er startet i 2023, er gjennomsnittsverdien 61 millioner kroner. Dette tyder på at flere av de store prosjektene sannsynligvis blir utsatt.

Entrepriseformer i 2024 

Totalentreprise er fortsatt den største entrepriseformen og utgjør nå 61,4 prosent av verdien på prosjektene der entrepriseformen er kjent for 2024. Dette tallet har gått ned noen prosent fra året før. 

Utførelsesentreprise utgjør 12,0 prosent, litt lavere enn året før. Samspillsentreprise opplever en økning og utgjør nå 17,7 prosent av verdien, sammenlignet med 11 prosent i fjor. Det er også verdt å merke seg at en betydelig andel av prosjektene fortsatt ikke har bestemt entrepriseform.

Er du nysgjerrig på å utforske rapporten nærmere? Last den ned gratis HER

Powered by Labrador CMS