FORMELT: Caverion tilbyr de ansatte studiepoeng i smarte bygg.

BYGGDRIFT

Laget nytt studium i smarte bygg

GJØVIK: De sliter med å få tak i nok kvalifiserte folk. Caverion svarte på rekrutteringsproblemene med å lage sitt eget studium i smarte bygg. I vår er det på plass på to fagskoler.

Published

– Bransjen mangler riktig kompetanse, og det finnes ikke nok hender til å utføre arbeidsoppgavene, fastslår Atle Mørch Sjølie. Han er leder for utvikling i HR-avdelingen hos Caverion Norge.

Drukner i jobbtilbud

Problemet er ikke bare å rekruttere, men også å sørge for at flinke folk ikke slutter og begynner hos en konkurrent.

– Vi ser at medarbeiderne våre nærmest drukner i jobbtilbud fra konkurrenter, sier Sjølie til fagbladet Aktuell Sikkerhet.

Derfor satser han på å videreutdanne fagfolkene i konsernet. Og det gjøres formelt, med et offentlig godkjent program og studiepoeng.

Nytt studieprogram

– Det ble raskt konkludert med at interne kurs ikke er nok. Vi kontaktet Fagskolen i Innlandet og Fagskolen i Vestfold og Telemark, forteller Sjølie.

Resultatet er et nytt studieprogram: Serviceteknikk i smarte bygg. Opptakskravet er fagbrev, men det er også mulig å komme inn på realkompetanse.

Studiet er delt inn i teknisk sikkerhet, byggautomatisering, ventilasjonsteknikk/inneklima og energirådgivning. Hver av de fire delene gir fem studiepoeng. Da må studenten regne med å arbeide 130 timer med lesing, prosjektoppgave og samlinger.

Lærer bredere

Meningen er ikke at fagfolkene skal fordype seg i sitt eget fagområde. De skal få en innføring i nye fagområder. Dermed blir de mer fleksible. Caverion mener at det er motiverende for medarbeiderne, skriver Aktuell Sikkerhet. Dessuten kan det gi økonomisk gevinst både for selskapet og oppdragsgiverne.

– Større fagforståelse gir større fagstolthet for den enkelte. Planlegging og utførelse av serviceoppdragene blir enklere, og kvaliteten vil øke, sier Atle Mørch Sjølie.

EGNE ANSATTE: Foreløpig er det bare Caverions egne ansatte som får studietilbudet, forteller Atle Mørch Sjølie.

Bare Caverion foreløpig

Studiene i teknisk sikkerhet og energirådgivning starter nå i mai. De to andre begynner til høsten.

– Det er 20 studieplasser på hvert av studiene. Vi må derfor kjøre flere runder for hvert fag. I første omgang er tilbudet til våre ansatte, men i fremtiden kan kanskje også andre kjøpe studieplasser til sine ansatte, sier Sjølie til Aktuell Sikkerhet.

– Med sprengte ordrebøker blir det en utfordring å ta medarbeidere ut av produksjon, men det er nå toget går. Vi har ikke noe annet valg enn å sikre våre medarbeidere en grunnleggende kompetanse innen flere fagområder hvis vi skal klare å levere, legger han til.

Løfter prosjektledere

Caverion skal også løfte kompetansen internt på prosjektledelse og eierstyring. Nå har selskapet inngått en avtale med Metier, som leverer opplæringsprogram i prosjektledelse og prosjektstyring. Ansatte på alle nivåer får tilbud om løp som gir studiepoeng fra Skema Business School i Paris.

Programmet består av seks nivåer fra bas til prosjekteier.

– Vi har tro på at dette vil være attraktivt også for folk som søker jobb i Caverion. Vi ønsker kandidater som er på jakt etter et selskap med en definert karrierevei med fokus på kompetanseutvikling, sier administrerende direktør Knut Gaaserud i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS