Aerial,View,On,The,Buildings,Of,Kristiansand,,Norway,At,Autumn

ARBEIDSLIV

– Aldri opplevd noe lignende

2021 ble et rekordår for Kristiansand-firmaet, men nå bremser aktiviteten opp og flere byggeprosjekter er lagt på is.

Published

– Fem større boligprosjekter og ett stort næringsprosjekt i Kristiansand er stanset opp og utsatt på grunn av prisutviklingen i markedet, sier daglig leder i Finn og Albert Egeland AS, Erik Markussen.

Drar i bremsen

Finn og Albert Egeland AS er det største rørleggerfirmaet i Kristiansand. Firmaet ble etablert i 1896 og er dermed også et av landets eldste. Som en av få har de drevet med rørleggerarbeid i tre århundrer, 1800-, 1900- og 2000-tallet.

STANSER LITT OPP: Flere byggeprosjekter i Kristiansand har stoppet opp, ifølge daglig leder i Finn og Albert Egeland AS, Erik Markussen. Likevel kan de se tilbake på et rekordår.
STANSER LITT OPP: Flere byggeprosjekter i Kristiansand har stoppet opp, ifølge daglig leder i Finn og Albert Egeland AS, Erik Markussen. Likevel kan de se tilbake på et rekordår.

De hadde i 2021 samlede driftsinntekter på 207 millioner kroner, mot 179 i 2020. Det er den høyeste omsetningen i selskapets 126 år lange historie.

– Det ble et godt år med mange prosjekter og en rekke industrioppdrag som kom samtidig. Bunnlinjen er ikke helt der vi vil ha den, men med dagens markedssituasjon er det krevende, sier Markussen.

Som alle andre har de selvsagt merket stigende råvarepriser, energipriser som løper løpsk og nå en stigende rente.
– Dette er årsaken til at prosjektene i Kristiansand har stanset opp. Utbyggerne drar i bremsen og venter til ting stabiliserer seg. Jeg har vært i dette markedet i 30 år og jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Markussen.

Blir hardere konkurranse

Finn og Albert Egeland AS ble i 2013 en del av Sig Halvorsen-konsernet, et rørkonsern med hovedkontor på Sandnes i Rogaland, men med selskaper og aktiviteter fra Arendal i øst til Stavanger i vest. Selv har Finn og Albert Egeland AS avdelinger i Arendal, Mandal og Kristiansand.

I de to mindre Sørlandsbyene er aktiviteten fortsatt grei, men i Kristiansand, hvor hovedkontoret er stasjonert, er det altså en markant oppbremsing.
– Det er lite å regne på om dagen, noe som gir hard konkurranse om oppdragene. Det er flere om beinet, sier Markussen.

Han understreker imidlertid at det ikke blir snakk om permitteringer av noen av selskapets ansatte.
– Nei, det blir ikke snakk om. Vi skal klare å holde de i sving. Foreløpig har vi greit med jobb, men vi har vært nødt til å omplassere en del folk til prosjekter i Mandal og Arendal, sier Markussen.

Hva med 2022?

Selskapet har et budsjett for inneværende år på 220 millioner kroner. Om de kommer i mål er Markussen usikker på.

– Det har vært noe roligere aktivitet i sommer, men vi styrer mot å klare budsjettmålet. Vi har fortsatt en rekke prosjekter gående, riktig nok med litt utfordringer på vareleveranse, men jeg tipper at vi kanskje havner på rundt 200 millioner kroner, sier Markussen.

Powered by Labrador CMS