PÅ MOBILEN: Først forsvant kablene, og nå kommer den trådløse løsningen på egen mobilapp.

BYGGDRIFT

Trådløst Bacnet og Modbus på telefonen

CHICAGO: De har fått flere signalbygg til å gå trådløst. Nå har Lumenradio lansert en egen app for trådløst Bacnet og Modbus.

Published

Det begynte med Økern Portal i Oslo. 

– Det var det som ble den første suksessen vår i byggautomasjon, sier Carl von Rosen. Han er produktsjef i Lumenradio.

Det svenske firmaet har samarbeidet med Swegon om automasjon i ti år. 

– Når vi gjør det trådløst, kan vi gjøre gjøre ettermonteringer, for eksempel på skoler. Det gjør det mulig å ta mange prosjekter som ikke var mulig tidligere, slår von Rosen fast.

RASKERE: Carl von Rosen i Lumenradio er opptatt av at Bacnet og Modbus går raskere å installere når det ikke er nødvendig å trekke kabler.

Ikke byggeplass

Han bruker Manillaskolan i Stockholm som eksempel. Spesialskolen for blinde, døve og hørselshemmede ble gjort mer bærekraftig. Mer moderne romstyring gjennom hele skolen kuttet både energibruk og utgifter.

Det ble gjort ved hjelp av trådløst Bacnet, uten at skolen ble til en byggeplass og uten at det gikk ut over undervisningen. Dessuten ble installasjonstiden redusert med 65 prosent sammenlignet med en kablet løsning, ifølge Lumenradio.

Metertykke vegger

200.000 kvadratmeter store Starrett Lehigh Building på Manhattan og luksusleilighetene i 18 Park i Jersey City er amerikanske eksempler på trådløst Bacnet.

På Manhattan gikk det greit å gjøre arbeidet uten å kaste ut leietagerne. Der må det trådløse nettverket håndtere metertykke vegger i armert betong. Det gikk greit, og installeringen tok bare to uker. Et kablet system ville ha tatt måneder, mener Lumenradio selv.

Mobilmaster

I de 422 leilighetene i Jersey City tok installasjonen bare noen timer. Seks enheter med 50 meters avstand står på taket og tar inn frisk luft. Byggautomasjonen lar drifterne gi leieboerne behovsstyrt inneklima og fjernstyre eventuelle endringer i stedet for å måtte opp på taket for å gjøre endringer fysisk.

Dessuten står det mobilmaster på taket av bygningen. Derfor var det viktig å velge en løsning som ikke forstyrrer den trådløse kommunikasjonen til og fra dem.

– Før var det alltid problemer med lange kabeldrag. Dessuten kan elektrikeren gjøre feil i installeringen. Når vi gjør det trådløst, kan vi fortelle hva som er feil og hvor feilene ligger, sier Carl von Rosen.

På app

Han benyttet anledningen på vinterens AHR Expo i Chicago til å lansere nye mobilapper for trådløs Modbus og trådløst Bacnet.

– Appene er store tidssparere for kundene våre. Nå kan de overvåke på avstand og kjøre tester på installasjonene sine raskt fra telefonen eller nettbrettet. De kan også oppdatere enhetene direkte fra appen, forteller han.

Økern Portal på over 80.000 kvadratmeter sto ferdig i 2021 med kontorer, restauranter, hotell og treningsområder. Der brukes Swegons inneklimasystem Wise Monitor til å regulere inneklimaet ut fra variasjonene i aktivitet og bruk gjennom døgnet

Powered by Labrador CMS