KRAFTTAK: Ståle Rød og Skanska er klare for å bygge boliger som produserer mer energi enn de bruker.

ENERGI & MILJØ

Boliger skal løse strømkrisen

ARENDAL: Bygningene produserer mer energi enn de bruker, men det er ikke dyrere å bygge dem. Nå setter Skanska opp verdens første Powerhouse-boliger.

Published

Energiproduserende bygninger vekker internasjonal oppsikt.
– Vi skal være litt stolte av at to av prosjektene våre – Powerhouse Porsgrunn og Brattøra – var på klimakonferansen i Glasgow i vår. Det bekrefter virkelig at vi har gjort noe som verden ser opp til, sier konsernsjef Ståle Rød i Skanska Norge.

Strømkriseløsning

Han stilte opp på Arendalsuka for å forklare hvordan boligene må bli en del av løsningen på energikrisen. Med rekordhøye strømpriser i deler av Norge er det tydeligere enn noen gang at det er lurt å bygge energigjerrig.

– Den bransjen som vi er en del av, står for en betydelig del av utslippene, peker Rød på.

Skanska skal være klimanøytrale i 2025. Konsernsjefen trekker frem bevisste valg av materialer, elektrisk maskinpark og mindre fossilt brennstoff som viktige tiltak.

Internasjonal interesse

– Powerhouse har møtt interesse langt utenfor landets grenser. Vi har merket voksende interesse for energieffektive bygninger i alle de markedene Skanska opererer, sier Rød.

FEIL LOMME: Det trengs nye virkemidler for å få flere til å bygge energigjerrig, selv om noen kroner skulle havne i feil lommer, mener Zero-sjef Sigrun Gjerløw Aasland.

Han peker på at det var Miljøstiftelsen Zero som så potensialet for å redusere utslippene fra bygningsmassen og tok initiativet til det som nå er Powerhouse-alliansen.

– Det som er veldig dyrt i dag, er å rehabilitere boliger til å bli mer energieffektive. Det koster mye, og det er vanskelig å finne støtte, sier daglig leder Sigrun Gjerløw Aasland i Zero.

Hun etterlyser virkemidler for å få på plass rehabilitering, og hun ber om krav til nybygg. Bransjen står klar til å levere og til å konkurrere om de energieffektive prosjektene, konstaterer Aasland.

Boliger på Lade

Etter Powerhouse-utgaver av flere næringsbygg og en skole satser Skanska på det som det bygges mest av i Norge: Boliger. Gartnersletta på Lade i Trondheim blir verdens første Powerhouse-boliger.

– Det er fortsatt mulig å kjøpe bolig på Gartnersletta. Vi har solgt 54 prosent av dem i dag, reklamerer Ståle Rød.

Erfaringene til Skanska viser at det ikke koster mer å bygge Powerhouse enn mer tradisjonelle bygninger.

– Hvis du starter riktig, koster det ikke mer, sier han.

FASTPRIS: Svein Olav Munkeby i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk er klar for å selge strøm til fast månedspris.

Samtidig er leietagere og kjøpere villige til å betale for plass i de miljøvennlige bygningene. – Det tilbyr betalingsvilje for å flytte inn. Dessuten har banker og finansinstitusjoner grønne lån. Du får bedre betingelser hvis du låner til en bærekraftig bolig, peker Rød på.

Strøm til månedspris

Konserndirektør Svein Olav Munkeby i det nordtrønderske kraftselskapet NTE er klar med en ny måte å selge strømmen på: – Det vi gjør på Gartnersletta, er å introdusere en modell som vi kjenner fra telekomsiden. Vi bruker i større grad abonnementsordninger. Kundene vet hva de betaler hver måned, og vi inkluderer komfortvarme, tappevann og alt som trengs.

For å spare energi er Zero-sjef Sigrun Gjerløw Aasland til og med villig til å godta at det kan havne penger i feil lomme:

– Vi kaster penger etter mange ting, men når det er snakk om energieffektiviseringstiltak, er vi utrolig redde for å bruke penger på noe som kanskje kunne løse seg selv på sikt. Noen penger kan ende i feil lomme, men det er kanskje prisen å betale, sier hun.

– Kundene har lyst til å bidra til bærekraftige løsninger, men de blir hemmet av regelverk, sier Svein Olav Munkeby.

Powered by Labrador CMS