PLANLAGT: Det var i 2022 at Joakim Søgård (til venstre) og Marius Hugo Sandem lanserte CO₂-varmepumpene sine. Nå har de vært ute med en planlagt emisjon.

VARME

Elselskaper kjøper seg inn i varmepumpefirma

Varmepumpe-gründerne i Tequs har fått med seg elselskapene Hafslund og Eviny. Fem nye eiere har kjøpt seg inn, samtidig som Tequs har lansert en helt ny varmepumpe

Published

Fem nye eiere har kjøpt fem prosent hver av aksjene i Tequs. 

– Hverken vi eller investorene ønsket større utvanning. Hvis investorene får for stor egenandel, kan det være vanskelig å tiltrekke seg nye senere: De ønsker gjerne at gründerne skal ha størst mulig andel, sier daglig leder Joakim Søgård i Tequs.

Mer om to år

I denne omgangen er det Hafslund, Kongsberg Innovasjon, Eviny, Momentum Partners og Startuplab som har gått inn med til sammen ti millioner kroner. 

– Momentum Partners er et privat fond fra Bergen som egentlig ikke investerer i en tidligfase, sier Søgård.

Før emisjonen var Tequs verdsatt til 30 millioner. – Vi skal gjøre en større forhøyelse om to år, fordi vi ikke ønsket for mye utvanning i denne runden. Da er planen at Hafslund og Eviny kan ta neste runde alene. Med de høye energiprisene sitter de på stor egenkapital, konstaterer han.

Testkjøres

Tequs har hatt planer helt siden begynnelsen om å få med seg sterke investorer. Det var i 2022 at Oslo-firmaet kom på markedet med sine egne CO₂-varmepumper. De skulle være enklere å installere, derfor konfigurerer og testkjører Tequs dem før de leveres til kunden.

I fjor stilte Søgård og kompanjongene på Oslo Innovation Week for å vise seg frem til potensielle investorer. 

– Maskinene våre er i markedet nå, så vi trenger kapital for å bygge varelageret, sa han den gangen.

Ikke forbehold om deler

– Det er ikke så mange direkte konkurrenter på CO₂-varmepumper i Norge. De som finnes i Danmark og Sverige, har inngått samarbeid med industrielle partnere. Det ønsket vi i utgangspunktet ikke å gjøre, sier Søgård:

– Vi ville finne uavhengige investorer som er ganske tett på energi – noen som ikke skulle ha inn forbehold om hvilke komponenter vi skal bruke eller hvordan vi skal produsere varmepumpene.

Tequs har nettopp lansert en ny varmepumpe. 

– På sikt ønsker vi å se på mye mer enn bare varmepumper. Varmepumpen er bare én del i en varmesentral. Vi har også begynt å utvikle produkter på vannsiden i en varmesentral. I stedet for bare en varmepumpe får du en «plug and play»-CO₂-varmesentral, varsler han.

Kontroll på prisen

Han er klar over at det finnes tilsvarende løsninger – altså prefabrikkerte vannsystemer. 

– Men det vi skal gjøre, er å masseprodusere. Når vi har begge løsningene, skal vi gjøre det enklere for kundene å plukke ut riktige produkter og kostnadsestimere et prosjekt, ifølge Søgård.

– Det er vanskelig nok å hente inn prisen på komponenter, men det du aldri har kontroll på, er hvor mye tid du bruker på å installere. Er det produkter fra grossist, vet du ikke om grossisten har dem på lager. Det er mye som gjør det vanskelig å treffe på prisen, sier han.

I tillegg til å gjøre installasjonen mer forutsigbar, arbeider Tequs med programvare som gjør det enklere å velge riktige løsninger.

Powered by Labrador CMS