LYS OG VANN: William Makubalo og Vitalite begynte med lys og telefonlading; nå leverer selskapet også vannpumper til kunder som ikke har innlagt strøm.
LYS OG VANN: William Makubalo og Vitalite begynte med lys og telefonlading; nå leverer selskapet også vannpumper til kunder som ikke har innlagt strøm.

Solceller skaffer rennende vann

Solenergi skaffer vann til boliger og bønder. – Vi vil gjerne erstatte dieselgeneratorer og annen forurensende energi, sier William Makubalo i Vitalite.

Published

Nemitek.no besøkte solcelleselskapet i Zambia for fire år siden. Da snakket Makubalo om hvordan solenergi er svaret i et land der hele byer mangler strøm. Vitalite hadde begynt å selge eller leie ut ferdige pakker til å gi lys eller lade opp mobilen.

Bærer vann

Nå kan solcellene også hjelpe alle som har vært nødt til å bære vann over lange strekninger. Soldrevne vannpumper kan hente vannet over en halv kilometer unna. Det er spesielt aktuelt for småbrukere som vil vanne for å få bedre avlinger, men kan selvsagt også brukes til å få vann inn i strømløse hus.

SOLPUMPE: Solcellepaneler skaffer vann til småbrukere uten strøm.
SOLPUMPE: Solcellepaneler skaffer vann til småbrukere uten strøm.

– Det er en sikker og bærekraftig måte å hjelpe til med å dyrke mat hele året samtidig som du sparer tid og penger, ifølge produsenten Futurepump.

Folkefinansiert

Toby Hammond gikk utenom bistandsbyråkrati og banker og folkefinansierte prosjektet. I fjor fikk den britiske gründeren inn mange millioner kroner da han gikk ut på jakt etter småinvestorer.

– Det er rundt en halv milliard småbruk i verden. Hvis du ser på Afrika, så dyrkes 80 prosent av maten der på småskalabruk mindre enn en acre (det vil si fire dekar), forteller Hammond til lokalavisen sin, Eastern Daily Press.

– Dessverre har disse småbrukerne også veldig lav inntekt, og de møter klimaendringene hele tiden. Regnet som de pleide å basere seg på, er ikke like pålitelig lenger. Men det er ikke noen mangel på sol, så solpumper er en utmerket måte å skaffe vann til avlingene deres, sier Toby Hammond.

God butikk

I likhet med Makubalo i Vitalite, selskapet som selger Futurepump-anleggene i Zambia, trekker han frem at anlegget erstatter bensinpumper.
– Det er bra miljømessig og sosialt, men dette er også god butikk, understreker han.

Vitalite forteller kundene sine at soldrevet vanntilførsel er holdbar, i tillegg til at den altså kan drives uten utgifter til strøm eller diesel. Den er kraftig nok til å vanne rundt fire dekar med mat.

– Den kan monteres sammen med lavtrykksspredere og dryppvanning. Solcellepanelene kan kobles fra og tas inn om natten for å unngå at de blir stjålet. Hele anlegget er enkelt nok å reparere til at brukeren kan gjøre det selv hvis det går galt, ifølge Vitalite, som sammenligner det med å reparere en sykkel.

Salg og leie

I Zambia koster de to variantene 5000 og 6800 kroner. Men Vitalite leier dem også ut: De som ikke har penger til å kjøpe pumpe og ikke får lån til å gjøre det, kan betale månedlig leie mens de bruker pumpen.

Pumpene kan løfte vannet 15 høydemeter, og de kobles til 30 eller 32 millimeters rør eller slanger.

Den viktigste jernbanelinjen i Zambia går fra turistsenteret Victoria Falls i sør, gjennom hovedstaden Lusaka og til kobberbeltet i nord.

– Strømnettet er bygd ut rundt denne jernbanelinjen. Utenfor byene er det bare fire prosent som har tilgang til elektrisitet, sier William Makubalo i Vitalite.

Powered by Labrador CMS