TILBAKE MED KJEFT: Steinar Holm kom tilbake til VKE som kritisk kunde.
TILBAKE MED KJEFT: Steinar Holm kom tilbake til VKE som kritisk kunde.

VVS-BRANSJEN

Refser slappe leverandører

BJØRVIKA: Steinar Holm på Oslo universitetssykehus smeller til mot tidligere bransjekolleger: Leverandørene gir kundene sine feil tall, og ingen forteller om nye løsninger.

Published Last updated

Steinar Holm er VKE-veteranen som har flyttet seg til eiendomssiden av bordet. På årets årsmøte og fagkonferanse i bransjeorganisasjonen var den tidligere lederen tilbake, nå som assisterende leder for eiendom hos Oslo universitetssykehus (OUS).

Nesten ikke besøk

Han var slett ikke snill mot tidligere kolleger og konkurrenter:

– Nå har jeg vært i OUS i to og et halvt år. Vet dere hvor mange leverandørbesøk jeg har hatt? Ett! Dere må forstå markedet og tilpasse dere markedets behov, sier han.

Resultatet er ikke bare at leverandørene mister salg, men også at OUS og de andre kundene går glipp av de beste produktene og de nyeste og mest energisnille løsningene.

Spør feil spørsmål

– Jeg klarer ikke å etterspørre noe annet enn det jeg vet om. Det er dere leverandørene som sitter på løsningen. Dere må orientere kundene om hvilke mulighetsrom vi har. Dere må orientere om den nye måten. Hvis ikke, så spør vi etter den gamle måten! sier Holm.

Oslo universitetssykehus har et miljømål om å redusere CO₂-utslippene med 40 prosent. 90 prosent av CO₂-utslippene er energi. Skal det gå an å nå miljømålene, så må sykehusene under OUS få energibruken kraftig ned.

– Vi i sykehuset må skjerpe oss. Vi må ha mer dialog og etterspørre morgendagens produkter. Deres oppgave som leverandører er å komme, vise interesse og sørge for at vi til enhver tid ber om det som er det optimale, sier han.

Feil om levetid

Holm tar fatt gamle kolleger på et annet punkt, også: Levetidstall som enten mangler eller som er helt feil.

– Når vi bygger nye sykehus nå, så får jeg LCC-beregninger. Hva er levetiden på et ventilasjonsanlegg? Det sier dere ikke! erklærer han.

– Er det 20 år? Det holder vesentlig mye lenger, og når jeg bytter noe, så bytter jeg ikke hele komponenten. Jeg bytter deler av komponenten. Hvorfor blir ikke dette presentert? Jeg får presentert feil tall. Det fører til dårlige beslutninger og feil beslutninger, ifølge Holm.

Tåler ikke nedetid

– Problemet mitt er at økonomisjefen alltid får rett når han sier at «du trenger ikke penger, Steinar, det holder et år til». Vi må få fakta på bordet. Det er dere som bransje som må fortelle oss hva som er levetid og reell utskiftning. Det har med miljø og bærekraft å gjøre, sier han.

Dessuten må den informasjonen settes inn i en sammenheng. Sammenhengen på OUS er sykehus og kritisk drift. Hvis noe går i stykker og det blir nedetid, så påvirker det pasientbehandlingen.

– Jeg trenger innspillene fra dere i bransjen så det blir jeg som får rett, ikke økonomisjefen, sier Steinar Holm.

Powered by Labrador CMS