HØYSKOLELEKTOR: Anne Sofie Handal Bjellands podcast «Bærekraft i bygg og by» kan du nå høre på nemitek.no.

PODCAST

Nå er podcasten hennes på nemitek.no

Anne Sofie Handal Bjelland hopper og spretter både faglig og tematisk i sin podcast om bygninger og bærekraft. Og det er hele poenget.

Published

Siden 2017 har Anne Sofie Handal Bjelland hatt podcasten «Bærekraft i bygg og by». Der har hun etter beste evne prøvd å guide oss alle gjennom bærekraftsjungelen.

Nå vil du finne podcasten hennes også her på nemitek.no

– Den opprinnelige tanken var å fortelle studentene mine om alt det nyskapende og interessante som skjer i bransjen vår. Det er veldig mye pensum vi skal gjennom på studiene hos oss, og da er det ikke alltid tid til å se på andre deler av fagfeltet.

Hun begynte for alvor i 2020

– Da ville jeg gi studentene et læringsverktøy som de kunne benytte seg av borte fra PC-skjermen med digital undervisning under korona. En podcast kan du jo stappe i ørene og høre på mens du går tur eller trener sier Bjelland til NemiTek og legger til:

– Det at eksterne også begynte å lytte var en hyggelig bonus, smiler hun. 

Forskjellige fora 

Siden starten har Bjelland intervjuet alt fra landskapsarkitekter, økologer og eiendomsutbyggere til entreprenører, forskere, klimaeksperter og VVS-ingeniører. 

Emnene favner vidt, fra «Hvordan skal vi bo sammen» der hun prater med en eiendomsutvikler til «Inneklima som en tjeneste?» der Mads Mysen fra GK forteller om ventilasjonsfaget. 

– Hvordan har det vært for deg å gå så tverrfaglig ut gjennom denne podcasten? 

– Litt av tanken min, er at på samme måte som at det finnes sektortenking i det offentlige, så tror jeg også det eksisterer noe lignende i andre bransjer og på andre områder. Jeg tror det er mye å hente på å se ting på tvers og se sammenhenger på nye måter. Alt henger sammen med alt og kunnskap på tvers av fagdisipliner kan gi oss bedre løsninger. Jeg sliter i alle fall selv med å holde meg innenfor mitt eget fag, jeg er nok litt for nysgjerrig, sier Bjelland. 

Hennes samarbeid med nemitek.no har også noe med tverrfaglig tenking å gjøre, forteller hun. 

– Nemitek.no er ett forum, arkitekter, byplanleggere og eiendomsbransjen har sine fora, og det samme gjelder andre felt. Jeg tror det er viktig med flere felles plattformer, for å få fram nye ideer og inspirasjon, mener hun. 

– Du har etter hvert bygget deg opp en lytterskare. Hvilke tilbakemeldinger får du? 

– Jeg har fått noen hyggelige tilbakemeldinger på innholdet, samtidig som jeg har fått tips til nye emner å ta opp. Min fantastiske produsent på Medielab på HVL driller meg stadig i hvordan lyden kan bli bedre, og der har jeg nok litt å gå på. Men disse podcastene lages jo litt i farten innimellom alt jeg egentlig skal gjøre, sier Bjelland. 

– Drømmepodcasten 

Bjelland er til daglig høyskolelektor på Institutt for byggfag ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) og har tidligere undervist i blant annet bygningsfysikk. 

Hun har en master i byggeteknikk og arkitektur fra NMBU, og holder i dag på med en doktorgrad om «Energieffektivisering av den eksisterende boligmassen i Norge».

Hun er i hvert fall nesten sikker på at det er det hun forsker på. 

– Det er vanskelig, for jeg synes så masse innenfor bygningsteknologi og bærekraft er interessant! Og det er jo også noe av bakgrunnen for podcasten. Akkurat nå ser det ut til at jeg skal forske på den eksisterende bygningsmassen, men veien blir litt til mens jeg går, sier Bjelland.

 – Hva håper du lytterne sitter igjen med etter å ha hørt podcasten din? 

– Det enkleste svaret er at jeg lager podcasten jeg selv ønsker å høre på. Ja, dette er nærmest drømmepodcasten min, smiler hun før hun legger mer alvorlig til: 

– Det er så mye spennende som skjer i vår bransje når det gjelder bygninger og bærekraft, på mange områder og på flere fagfelt. Jeg håper å gi lytterne tilgang til denne informasjonen på en informativ og forståelig måte, avslutter Anne Sofie Handal Bjelland. 

Powered by Labrador CMS