INNFLYTTER: Rørlegger Christian Bauer (t.v.) forlot millionbyen Hamburg til fordel for Tynset og dannet bedrift. Det angrer han ikke på.

ARBEIDSLIV

– Jeg jobber i drømmeland

TYNSET: – Det beste jeg har gjort i mitt liv, det er å flytte til Norge. Her jobber jeg i drømmeland, sier rørlegger Christian Bauer (43).

Published

– Alt er så mye enklere her, for eksempel å bore i tre, sammenlignet med Tyskland hvor det bare er mur og stein. Her er det mye større frihet, og her kan vi som rørleggere jobbe mye mer selvstendig. Bedre betalt er det også, sier han.

Vi møter ham i et nytt vaskeri på Tynset i Innlandet, hvor han snart er ferdig med en spesiell jobb:

– Her har jeg montert anlegg for damp, i tillegg vann, avløp og trykkluft, sier han.
Dampanlegget brukes til å stryke klær.

Enorme forskjeller

Kontrastene er enorme fra et liv som rørlegger i havnebyen Hamburg hvor det bor nærmere to millioner mennesker, til Tynset som er ei fjellbygd med 5.500 innbyggere.

– Jeg arbeidet 12 år som rørlegger i Tyskland, inkludert fagutdanningen, før jeg flyttet til Norge.

Her i landet har han vært ansatt i forskjellige bedrifter, før han startet sin egen bedrift, «Rørlegger´n Bauer», for to år siden. Nå har han to ansatte, en rørlegger og en tømrer, i tillegg til en lærling.

Bauer er svært allsidig. Han tok tre og et halvt års utdanning i Tyskland. Det ga ham fagbrev både som rørlegger, taktekker, blikkenslager og flislegger. Fagbrevene fra Tyskland er godkjent i Norge.

– Hvorfor flyttet du til Norge?

– Jeg flyttet til Norge for å arbeide for 18 år siden, sier Bauer som snakker flytende norsk.

Punktlighet og orden

– Det var vanskelig å lære norsk. Jeg brukte mye tid på å lære språket. Jeg så på Svampebob og barne-TV, snakket mye norsk med kollegaer på byggeplassene og brukte ordboka, sier han.

– Tyskland er kjent for å være et land med litt annerledes mentalitet i arbeidslivet. Hva er forskjellen, slik du ser det?

– I Tyskland er punktlighet og orden svært viktig. Tempoet er også høyere. I Norge har jeg lært meg å jobbe litt roligere, sier han.

– I Norge har jeg lært meg å jobbe litt roligere, sier Bauer.

Bauer har svært varierte oppdrag i sin bedrift «Rørlegger´n Bauer» som holder til vegg i vegg med vaskeriet på Tynset. 

Vi reiser en kilometer til et boligfelt. Der arbeider en av hans ansatte med å montere avløpsrør i en ny, staselig funkislignende villa.

Bauer har alt opplegg for vann og avløp der.

– Her monterer vi kanaler for både ventilasjon og rør samtidig, etter en ny modell fra Danmark.

Vi reiser tilbake til en boligblokk i Tynset sentrum hvor han har fast kontrakt for rørarbeidet. Der arbeider rørlegger Johnny Dahlen med et bad. Han skal bli medeier i bedriften.

– Jeg kjøper meg inn i bedriften med 35 prosent, fordi jeg har tro på firmaet. Christian er en flink fagmann, sier Dahlen.

Full fart

Firmaet går så det suser.

– Det finnes ingen ting som er umulig. Det er mitt motto. Dukker det opp noen vanskeligheter underveis, skal det fikses. Vi skal finne løsningene, sier han. 

Bauer understreker at jobbene skal utføres som om han skulle arbeidet hjemme hos seg selv.

– Hvordan ser du på fremtiden i din bedrift?

– Vi har veldig mye å gjøre nå. Vi har faste kunder som boligblokka og et hotell på Savalen. Vi skal lage nye bad. Vi har oppdrag for vann og avløp i nye boliger. Og mye mer. Det er stressende. Men jeg liker det. Fremtiden ser lys ut, sier tysk-norske Christian Bauer.

MEDEIER: Christian Bauer (t.v.) og rørlegger Johnny Dahlen som skal kjøpe seg inn med 35 prosent i hans firma.
Powered by Labrador CMS