17. ETASJE: Rørlegger Karsten Bodin jobber med en rørkobling i 17. etasje i skyskraperhotellet Quality Hotel Panorama i Trondheim.

ARBEIDSLIV

Rørleggerne i skyskraperen

TRONDHEIM: En interessant og litt annerledes jobb. Slik beskriver rørleggerne arbeidet i skyskraperhotellet Quality Hotel Panorama i Trondheim. Vi ble med dem på jobb i høyden. 

Published

Vi møter byggeleder Thomas Kristiansen i rørleggerbedriften «Rørleggere Erling Olsen AS» nede på bakken ved hotellet. Han tar med noe utstyr og verktøy, går inn i heis-sjakta, den midlertidige heisen på utsiden av bygget, og snart er vi på toppen av det 20 etasjer høye bygget som skal bli hotell.

– Vi bruker mye tid på å komme opp og ned, alle varene bringes opp med denne sjakta, forklarer han.

Råbygget til Quality Hotel Panorama er ferdig. Det står på Tiller sør i Trondheim med sine 20 etasjer, og er allerede blitt et landemerke på sørsiden av Trønder-hovedstaden. Rørleggerbedriften Erling Olsen fikk jobben av totalentreprenør HENT.

SKYSKRAPER: Byggeleder Thomas Kristiansen foran det nye skyskraperhotellet Quality Hotel Panorama i Trondheim. Det nye bygges inntil det gamle.

Utenom det vanlige

– Her i hotellet arbeider vi på en litt annen måte enn vi er vant til, forklarer byggeleder Thomas Kristiansen.

– Vi har montert trykkøkningspumper på sanitæranlegget og på sprinkleranlegget, for å få vann opp til toppen. Halvparten av vannet blir vann direkte fra vann-nettet, den andre halvdelen skal komme via trykkøkningspumpene.

Når bygget er så høyt, er det risiko for at vannlåsene går tomme for vann, og at det dermed kommer kloakkluft ut i rommet. Derfor har vi montert ekstra lufting, sekundærlufting.

Han går bort til noen av rørføringene og sjaktene. I dette bygget blir det flere og lengre sjakter enn det som er vanlig i byggeprosjekter som Kristiansen har vært med på tidligere, som for eksempel på nye kjøpesentre og andre store bygg.

Høye sjakter

– Her i hotellet arbeider vi på en litt annen måte enn vi er vant til, forklarer byggeleder Thomas Kristiansen. Her med rørlegger Karsten Bodin (t.v.).

I dette 20 etasjers hotellet blir det høye sjakter for sprinkleranlegg, kaldt og varmt vann, varmtvannssirkulasjon, overvann, spillvann, kjøling og varmerør. Et tørr-rør-system for sprinkleranlegget blir det også, slik at brannvesenet kan koble seg til anlegget på bakken og få vann i hele bygget om nødvendig.

I alle hotellrommene er det satt inn ferdige badekabiner, det vil si ferdige lagede baderom, klar for påmontering av avløp og vann.

– Jeg liker egentlig ikke høyder

Vi går ned til 17. etasje og møter rørlegger Karsten Bodin som er assisterende byggeleder.

– Hvordan er det å jobbe i et så høyt bygg?

– Jeg liker egentlig ikke høyder. Men jeg er blitt vant til det. Nå er det helt greit. Jeg trives veldig godt med å jobbe på dette prosjektet, sier han.

TRONDHEIM: Her jobber rørlegger Bjørn Larsen fra GK høyt i hotellet sør i Trondheim.

Rørleggerne jobber inne i bygget. Fagarbeidere på glass jobber i sjakter på utsiden med å montere glass fasaden.

Karsten Bodin står ved et arbeidsbord og har surret hamp rundt en rørkobling. Nå smører han på hampepasta før han skal montere dette rilleendelokket.

De pendler

«Rørleggere Erling Olsen AS» er et firma som holder til i Tvedestrand i Agder, med andre ord svært langt fra Trondheim. Derfor jobber de lange dager fra klokka 7.00 om morgenen til klokka 19.00 om kveden i 12 dager. Deretter har de fri i ni dager. Så reiser de nordover igjen. De bor i en leilighet i nærheten av byggeplassen.

Vi tar heissjakta ned igjen til bakken. Rørleggerne er i rute med prosjektet, et hotell som skal stå ferdig sommeren 2024.

– Dette er en utmerket jobb for oss, sier byggeleder Thomas Kristiansen.

Powered by Labrador CMS