SAMARBEID: Ingrid Sofie Solstad og Tor Arne Abrahamsen fant nye måter å samarbeide på på det nye sykehuset i Narvik.

JOBB

Sykehusrørleggerne tar med grossisten på laget

GARDERMOEN: Stavanger-sykehuset er en jobb for 210 millioner kroner. Narvik-sykehuset trengte et helt nytt lager. På sykehusprosjektene samarbeidet både Sig. Halvorsen og Åge Nilsen på helt nytt vis med grossisten.

Published Last updated

De er slett ikke enige om hvor komplisert det er – men de tenkte nytt på akkurat det samme da de fikk gigantprosjektene.

Sig. Halvorsen og Åge Nilsen fortalte om erfaringene sine med kjempeprosjektene på fagdagene til Konekta. Begge valgte å utvide samarbeidet med grossisten sin.

640 rom med bad

– Det er Norges største byggeplass, og 640 rom skal ha eget bad, sier Frode Horpestad hos Sig. Halvorsen. 

Han snakker om det nye sykehuset på Ullandhaug i Stavanger. Der leverer sandnesbedriften både røranlegg og varme- og kjølesystemer.

1.250 TOALETTER: 640 rom med eget bad og i alt 1.250 toaletter måtte Sig. Halvorsen montere som en del av prosjektet.

– Vi begynte i 2020 og er stort sett ferdige i år. Så kommer det litt nytt ved idriftsettelse. Vi har de teknisk kompliserte byggene, med både varme, kjøling og sanitær. Det er mye komplisert rørarbeid, sier han.

– Steriliseringssentralen er et enormt arbeid med rør, og ikke minst er operasjonssalene det. Så er det radiografi, helikopterlandingsplass, akuttmottak og ambulanser – alle de teknisk krevende tingene som du har på et nytt sykehus.

1.000 forskjellige oppheng

Horpestad bruker opphengene som eksempel. Sig. Halvorsen har montert alle opphengene til alle fag – både rør, elektro og ventilasjon. Det var beskrevet sju forskjellige oppheng, men jobben endte med over 1.000.

HEISEHJELP: På så store prosjekter er det viktig å få varene på riktig sted og til riktig tid, og da må det kanskje bestilles tidspunkt for heising.

En organisasjon på rundt 100 mann skulle organiseres. Mange innleide og mye turnusarbeid. Og ikke minst: Mye logistikk.

– Vi fikk ingen varer levert direkte på byggeplass. Alt gikk til Brødrene Dahl. Der ble de pakket om, og så ble paller og emballasje tatt vekk. Basene har gitt beskjed til logistikkansvarlig når de skal ha varene, forklarer Horpestad.

Egne grossistansatte

Grossisten satte sammen sin egen prosjektgruppe til det store sykehusprosjektet. 

– To personer var 100 prosent dedikert til det: Én på teknisk salg og én på logistikk, forteller Erik Meier hos Brødrene Dahl.

– Vi har brukt sentrallageret mest mulig, og alt som er blitt levert, har vært godt merket, sier Meier.

Frode Horpestad mener at dette har vært et prosjekt som de to virkelig har lykkes med, med god kommunikasjon og rask håndtering av problemer.

– Opprinnelig kontraktssum var 171 millioner kroner. Med tilleggsarbeid og indeksregulering venter vi 210 millioner. Vi har passert 15 millioner kroner bare på poster som er «fuss» og tilleggsarbeid, sier Horpestad.

Tradisjonelt

I Narvik er ikke Ingrid Sofie Solstad enig i at sykehusbygging er så komplisert, men det er stort. Solstad er prosjektleder rør for Åge Nilsen på det nye sykehuset i byen.

– Det er mye rett frem, ikke så teknisk komplisert og mange tradisjonelle løsninger, spesielt på rør, sier hun om sykehusprosjektet i Narvik.

Grossisten tidlig inn

Åge Nilsen ville ha med seg grossisten tidlig:

– Vi ønsket deltagelse i prosjektplanlegging fra en tidlig fase, og vi ønsket at de skulle etablere et eksternt lager for oss. Så ville vi ha levering inn på bygget i henhold til taktplan, sier hun.

Det er Tor Arne Abrahamsen i Ahlsell glad for. 

– Som regel er vi med og gir priser, og etterpå er grossisten glemt. Endelig kan vi få gjøre det vi kan! sier han.

Ahlsell etablerte lager i Narvik og ansatte en logistikkarbeider til prosjektet. Ingrid Sofie Solstad er storfornøyd med at Ahlsell har bestilt slottider og fått tid på kranene til å heise inn varene. 

– At vi har sluppet å tenke på det, har vært helt fantastisk, sier hun.

Ferdige pakker

Åge Nilsen og Ahlsell satte seg ned og laget ferdige pakker til levering veldig tidlig. Det hindret mange feil:

FLERE BYGG: I Narvik blir det nytt helsehus til venstre og sykehus i fløyene til høyre.

– På bygget er det ni forskjellige servanter som er nesten helt like. Hvis rørleggerne skulle plukke ut den riktige ut fra informasjonen på tegningene, kan jeg garantere at det ville blitt feil. Vi satte oss heller ned og definerte de pakkene, forteller hun.

– Én utstyrspakke kan være ti–tolv varelinjer. Så hadde vi et tjuetalls utstyrspakker som er forhåndsdefinert.

Utstyrsmontasjen var ferdig to måneder før tiden.

Her er tallene:

Dette har Sig. Halvorsen montert på nye Stavanger universitetssjukehus:

  • 40 kilometer stål-/cu-/pressrør.
  •  9,1 kilometer MA-rør.
  • 18 kilometer snøsmelterør.
  • 3,6 kilometer gulvvarmerør.
  • 8.400 ventiler.
  • 1.000 radiatorer og varmepanel.
  • 280 fancoiler.
  • 1.250 blandebatterier.
  • 1.250 toaletter.
  • 800 servanter.
Powered by Labrador CMS