VENTILASJONSBRANN
Forebygger branner med filter
Flere filtre, montert i kanalen etter kjøkkenviften. Det er enda en måte å forebygge ventilasjonsbranner på.
Ventilasjonsbrannene kommer igjen og igjen.
– Tiltak er viktig, og spesielt i bygg som på Grünerløkka med alle restaurantene i første etasje med leiligheter over, sier Mats Solberg.
Han er daglig leder i Euromiljø Inneklima.
– Det er merkelig at det ikke er strengere regelverk på dette, sier han.
Slurver med rens
Solberg konstaterer at mange slurver med å rense kanalene.
– Det er krevende og kostbart arbeid, og det må rengjøres regelmessig der det er matproduksjon som produserer mye fett og sot som legger seg i dem, sier han.
I påvente av regler snakker han filtrenes sak for dem som har matproduksjon med mye forurensning og anlegg som ikke er tilpasset dagens bruk.
– Det er mye skitt som sprer seg videre inn i kanalen selv fra de anleggene som har fettfilter i hetta, ifølge Solberg.
Kombinerer
Han anbefaler en kombinasjon av forskjellige typer filtre – mot fett, sot og matos. Posefilter, aluminiumsfilter, elektrostatfilter og kullfilter. Standard kjøkkenhetter filtrerer bare bort en del av fettpartiklene, peker han på.
– Dette er kanalmonterte filtre som settes etter avtrekkshetten. Problemet er ofte plass, men filterkassene kommer i forskjellige størrelser slik at det går an å tilpasse etter behov og plass, sier han.
– Jo tidligere du får stoppet forurensningen fra matproduksjonen, jo bedre. Jo nærmere kilden, jo bedre. Men så er det ikke alltid teknisk mulig å plassere dem der du egentlig ønsker. Det er en begrensning på hvor varm luften i kanalen kan være for at filtrene skal fungere best mulig, forteller Mats Solberg.
Stenger ved varme
Leverandøren hans, nederlandske Euromate, hevder at filtrene sørger for å halvere vedlikeholdskostnadene.
– Ikke minst er dette kostnadseffektivt for rens og vask av kanalene. Du kan vaske filtrene i stedet for å drive med kanalrens, sier han.
– Det eliminerer ikke behovet for rens, men det reduserer det betraktelig.
Systemet hans er utbredt i Europa, spesielt i Nederland og Tyrkia. Filtersystemet kan også kombineres med temperaturfølere. Blir det over 100 grader ved filtrene, som kan tyde på at det brenner, så stenger hele ventilasjonsanlegget ned.
– Det gjør at du begrenser brannen. Jeg er ikke brannekspert, men vi vet at jo mindre oksygentilførsel, jo bedre, sier Solberg.
Burger King
Blant de store kundene er Burger King i Nederland. Kjeden bruker posefilter, elektrostatisk filter og kullfilter.
– Det gjør at du fanger opp fett, sot, matos og gasser ved at du kombinerer forskjellige typer filterklasser. Du stanser også lukt som ofte er sjenerende for naboene, sier han og peker nok en gang på Grünerløkka og andre norske bydeler med restaurant i første etasje og leiligheter over.
– Dette er ikke noen mirakelkur, men det er et enkelt grep som du kan plassere i et system som allerede er der. Du kan bygge på filtrene ganske enkelt og bidra til at en brann ikke sprer seg, sier Mats Solberg.
LES OGSÅ
-
Mangler ventilasjon – kommunen krever stenging
-
Mye strengere krav gjør sprinkler dyrere
-
1.730 komfyrbranner på et år – nå advarer forsikringsbransjen
-
Må oppgradere 35.000 heiser
-
Ny standard: – Dette er noe som både byggherrer og entreprenører vil tjene på
-
Overvåker og tester sprinkleranlegg automatisk
-
Ventilasjonsbranner: – Forby utleie av lokaler
-
Norge på tåketoppen: – Ingenting er vedlikeholdsfritt i denne bransjen