Med doktorgrad i energianalyse av bygg med naturlig ventilasjon, samt flere år med prosjektering av plusshus, er sjefsrådgiver i Skanska, Bjørn Jenssen, klar for å dele kunnskap og erfaringer.

ENERGITEKNISK KONFERANSE 25. APRIL

På tide at plusshus og nullutslippsbygg blir regelen – ikke unntaket

Han har vært med å utvikle, bygge og drifte noen av de mest ambisiøse byggeprosjektene i Norge i de siste 20 år. Da er det jo helt på sin plass at sjefsrådgiver i Skanska, Bjørn Jenssen, tar turen til Energiteknisk konferanse – med et «speisa» foredrag, som han selv sier det.

Published Last updated

– Hva skal du snakke på konferansen?

– Jeg skal holde et temmelig «speisa» foredrag om energi, meningen med livet og allting, sier han noe spøkefullt uten ville å avsløre stort mer.

Men han kan i alle fall si at det handler om å peke inn i framtida, og at nettopp det er hovedgrunnen til at han sa ja til å være med på Energiteknisk konferanse – selv om han gjerne skulle hatt 42 minutters taletid...

Frykt for det ukjente

Jenssen kan vise til over 20 års erfaring med utvikling og innovasjon i byggebransjen, og har således litt å melde om status og veien videre:

– Hva opplever du som utfordringer i bransjen?

– Det mangler ikke på utfordringer. Den største av dem tror jeg handler om vilje til å våge seg inn i det ukjente, og strekke seg etter mål som en ikke vet sikkert om en klarer å nå, sier han.

Jenssen viser til Cato Zahl Pedersen:

– Vi har alle hørt utsagnet «Du tror det ikke før du får se det». Men i et av sine foredrag om Everest-unarmed (2007) poengterte Zahl Pedersen at det er ikke slik det fungerer. Han snudde utsagnet på hodet: «Du ser det ikke før du tror det».

– Forskjellen på disse utsagnene er enorm, selv om det bare er snakk om noen få ord som bytter plass; Det første er passivt, og innebærer stagnasjon. Den andre er aktiv, og bidrar til utvikling og læring, sier Jenssen.

Rydde unna usikkerhet

Jenssen forteller at han har vært så heldig å fått være med å utvikle, bygge og drifte noen av de mest ambisiøse byggeprosjektene i Norge i de siste 20 år.

At de har gjort mange irriterende feil, er det ikke tvil om:

– Likevel har sluttresultatet blitt veldig bra, hver gang. Det gjør at vi nå har masse piloter å vise til med ekstremt lavt forbruk og samtidig høy score på innemiljø og andre kvaliteter, sier han og fortsetter: 

– Men selv om disse pilotprosjektene har ekstremt god ytelse, blir den totale virkningen begrenset så lenge det kun er snakk om noen få prosjekter.

Han sier at de nå har bevist at løsningene fungerer, videreutviklet dem og ryddet unna veldig mye usikkerhet.

– Målet mitt nå er å få med hele bransjen slik at vi får større spredning av denne typen plusshus og nullutslipps-løsninger. Først når vi går sammen om dette, vil vi oppnå resultater som har virkelig stor betydning for samfunnet på lang sikt, sier Jenssen.

Ubenyttet potensial

I løpet av de siste årene har han jobbet spesielt mye med varme, ventilasjon, kjøling og energisentraler. Der også kan Skanskas piloter vise til ekstremt god lønnsomhet og stort potensial. Men å gjøre ting «første gang» koster selvsagt mer. Derfor har denne saken et viktig politisk aspekt: 

– I 2022 fikk norske husholdninger 32 milliarder i strømstøtte. Samtidig brukte staten bare så vidt over 0,4 milliarder på energieffektivisering av bygg, via Enova. Denne praktiske politikken er jo helt absurd for de som skjønner potensialet som ligger i energieffektivisering, sier han engasjert.  

Vil inspirere

– Jeg håper at de som kommer for å høre på meg skal bli inspirert og at flere ser disse mulighetene. Vi bør jo stå sammen om dette, og da må vi forstå problemene, og få utviklingen på et annet spor enn vi er inne på nå. Det er på tide at plusshus og nullutslippsbygg blir regelen, og ikke unntaket, sier han.

I foredraget vil han derfor komme inn på hvor stort potensialet er, og hva som må til.

Jenssens skal altså innom mange fagfelt i sitt bidrag på konferansen, men han ser også frem til å høre hva de andre foredragsholderne har å si:

– Jeg synes programmet ser veldig spennende ut, og ser frem til å høre de andre innleggene. Jeg gleder meg også til den sosiale delen av arrangementet, og jeg håper folk ikke nøler med å ta kontakt om de har noe på hjertet.

– Jeg tror konferansen blir både faglig interessant og hyggelig, så jeg gleder meg virkelig og er takknemlig for at jeg får være med på dette, avslutter Skanskas sjefsrådgiver, Bjørn Jenssen. 

Energiteknisk konferanse avholdes 25. april i Oslo, på DOGA og Ingensteds. Se hele programmet.
Meld deg på her.

Powered by Labrador CMS