SPARER: – Vi blir flinkere og flinkere til å spare energi, sier leder for byggdrifterne og vaktmesterne i Ringebu kommune, Jan-Erik Brenden.
SPARER: – Vi blir flinkere og flinkere til å spare energi, sier leder for byggdrifterne og vaktmesterne i Ringebu kommune, Jan-Erik Brenden.

BYGGDRIFT

Her sparer byggdrifterne flere millioner

RINGEBU: Kommunen sparer flere millioner kroner, nå når de har redusert forbruket av strøm i et energieffektiviseringsprosjekt. Byggdrifterne er svært sentrale i prosjektet.

Published Last updated

– Det er veldig interessant for oss å være med på kommunens EPC-prosjekt (energy performance contracting, journ.anm). Vi blir stadig flinkere til å spare energi, desto mer vi jobber med dette, sier Jan-Erik Brenden. Han er leder for byggdrifterne og vaktmestrene i Ringebu kommune.

Prosjektet startet i 2019 og ble avsluttet sommeren 2023. I dette prosjektet har kommunen investert 40 millioner kroner. 

Kommunen byttet blant annet ventilasjonsanlegg i mange bygg, de skiftet fra oljefyring til el-anlegg med varmepumper, etterisolerte bygninger, installerte led-belysning og monterte bevegelses-sensorer for lysene i rommene.

Arbeidet er utført i Ringebu rådhus, skolene, Linåkertunet Bo og Rehabilitering og en rekke andre kommunale bygg.

Millioner

Byggdrifterne styrer så å si alt forbruk av energi digitalt på datamaskinene i et stort kontrollrom ved hjelp av SD-anlegget.

Mange erfarne vaktmestere tok etterutdanning og fagbrev som byggdrifter underveis i dette prosjektet.

– I 2022 sparte vi om lag to millioner kroner, sier Brenden. 

STYRER: Byggdrifter Kjell Håvard Bjørkhaug styrer det nye ventilasjonsanlegget i Ringebu rådhus, slik at de bruker minst mulig energi.
STYRER: Byggdrifter Kjell Håvard Bjørkhaug styrer det nye ventilasjonsanlegget i Ringebu rådhus, slik at de bruker minst mulig energi.

Mindre energiforbruk utgjør halvparten. Den andre halvdelen er lavere driftsutgifter. Første halvår i 2023 følger den samme utviklingen. I noen bygg sparer de mer enn prosjektert på forhånd, i andre bygg er det mindre sparing enn på forhånd beregnet. 

Alle bygg sparer mye, sammenlignet med årene før prosjektet startet.

Lavere temperaturer

– Litt lavere temperatur i klasserommene på skolen og mye lavere temperatur i korridorene.

– Skolenes ventilasjonsanlegg stoppes når skolene ikke brukes, og settes på igjen en time før skolestart om morgenen.

– Varmluften fra svømmehallen gjenvinnes.

Byggdrifter Kjell Håvard Bjørkhaug forklarer med dette, noe av årsaken til at de lykkes godt med energisparing på barneskolen og ungdomsskolen.

– Vi fininnstiller alle anleggene i byggene til kommunen med SD-anlegget, sier Bjørkhaug der han sitter ved datamaskinene.

Selv om det formelle prosjektet er over, skal kommunen spare enda mer energi i fremtiden. Ringebu kommune er i gang med å investere i solcelleanlegg, mer led-lys og mye annet.

– Hvis alt går etter planen, skal de 40 millioner kronene vi investerte i enøk-prosjektet, være tjent inn igjen i løpet av 13 år, sier Jan Erik Brenden.

Powered by Labrador CMS