KYSTBOER: Med bakgrunn fra innlandet i Kosovo og innlandet i Østfold er Abedin Dogani blitt tønsbergenser og til og med skaffet seg snekke.

ARBEIDSLIV

Måtte ta lappen for å få jobb – nå arbeider Abedin på bilverksted

TØNSBERG: Han måtte ta førerkort for å få jobb, og høstens prosjekt er Norges største Ford-butikk. – Men jeg er egentlig ikke bilinteressert, innrømmer Abedin Dogani.

Published

Det har passert ti år siden han begynte som lærling nå. Hele tiden har han arbeidet hos Bjørn Gregersen i Horten, og nå er han finalist i kåringen av Norges hyggeligste rørlegger.  

– Alle vet hvem Bjørn Gregersen er. Vi har de hvite bilene med gul logo, sier rørleggeren.

Kosovo og Mysen

Familien hans flyktet til Norge fra Kosovo i 1998. De slo seg ned på Mysen. 

– Så ble storesøster såpass stor at hun fikk kjæreste i Tønsberg. Da de fikk barn, måtte hele slekta flytte etter, smiler han.

For en niendeklassing var det en tøff overgang fra bygdebyen Mysen til langt mer urbane Tønsberg. I dag er han 29 og snakker ennå varmt om hvor hyggelige folk i Indre Østfold er. 

– Men det går seg til. Du må tilpasse deg, sier han. Nå er Abedin Dogani også gift og fersk far.

Lappen og lærekontrakt

Det var en svoger som var tømrer, som foreslo at han burde prøve seg som rørlegger. 

– Jeg var ikke så skoleflink, så jeg syntes det hørtes bra ut, sier han.

Etter to år på videregående fikk han lærekontrakt hos Bjørn Gregersen. 

– Sjefen den gangen sa at «ta billappen, så får du jobb med én gang». Da var jeg 18, så da måtte jeg gjøre det, sier han.

Egentlig er han ikke så veldig interessert i bil. Han kan fylle bensin og spylevæske på firmabilen, og privat kjører han elbil. Men akkurat nå er det lurt å ikke snakke så altfor høyt om manglende bilinteresse. Nå er nemlig Bjørn Gregersen i gang med å bygge bilbutikk og verksted.

– Jeg har byttet litt på eneboliger og store prosjekter, men nå har vi fått Norges største Ford-butikk sammen med Betonmast. Det er sprinkler, luft – og det er jo bilverksted, sier han. 

På Ford-jobben har rørleggeren måttet opp i lift. Det gikk bra: Selv om han bekymrer seg litt for å falle, har han ikke høydeskrekk.

Smittsom latter

En lang rekke kunder og kolleger har nominert ham som Norges hyggeligste rørlegger. «Imponerende kunnskap.» «En som har hjertet og samvittigheten på plass.» «Trives med å se kundene sine glade.» «Ryddig, nøyaktig og faglig dyktig.» «Tidenes mest smittsomme latter.» Det er bare noen av godordene som Abedin Dogani får.

Selv er han glad for å komme på jobb og opptatt av å ha det bra:

– Jeg liker å komme på jobb, ta en liten kaffe og planlegge dagen. Så liker jeg å ha det hyggelig. Det er viktig å ha det bra på jobb. Vi er nesten mer på jobb enn hjemme, så da er det viktig å ha det fint og hjelpe hverandre, sier han.

Store anlegg

Nå arbeider han først og fremst på store anlegg. Mest med sanitær, og gjerne med de samme kollegene fra prosjekt til prosjekt.

– Selv om jeg har jobbet i ti år, spør jeg fortsatt om ting. Jeg kan ikke alt, og jeg kan ikke huske alt hele tiden, slår han fast.

Om sommeren har mannen med bakgrunn fra innland både på Balkan og i Østfold, blitt skjærgårdsmann god som noen. 

– Det er veldig fint her om sommeren. Da går det an å ta seg en liten båttur. Jeg har en gammel snekke, forteller han.

Abedin Dogani ble litt flau da han ble nominert som Norges hyggeligste. 

– Jeg er veldig ydmyk og utrolig takknemlig. Kollegene mine har backet meg, sier han.

I fremtiden har han lyst til å lære mer. 

– Jeg føler aldri at man blir ferdig utlært. Jeg har lyst til å bli enda flinkere i faget og vite mer teknisk. Kanskje ta faget litt videre etter hvert. Jeg vet ikke – jeg trives, og det er helt nydelig på jobb, sier Dogani.

Powered by Labrador CMS