Da Støren Treindustri skulle velge nye BIM-verktøy falt valget på Archicad og ArchiFrame.
Da Støren Treindustri skulle velge nye BIM-verktøy falt valget på Archicad og ArchiFrame.

Norges største frittstående elementfabrikk velger Archicad og ArchiFrame

Da Støren Treindustri AS skulle velge nytt BIM-verktøy for tegning og produksjon av elementer og precut falt valget på Archicad i kombinasjon med ArchiFrame levert av Nordic BIM Group.

Published

Støren Treindustri er leverandør av element, precut og takstol. De 135 ansatte er fordelt mellom fabrikken på Støren, samt kontorer i Trondheim og Mjøndalen.

Per Gunnar Nordløkken er teknisk sjef og har ansvar for hele den tekniske avdelingen som prosjekterer og lager produksjonsgrunnlag. Han forteller at det har vært en lang prosess, men at det er avgjørende med et godt BIM-verktøy for å møte kravene til digitalisering som blir stilt.

Per Gunnar Nordløkken er teknisk sjef hos Støren Treindustri.
Per Gunnar Nordløkken er teknisk sjef hos Støren Treindustri.

– Vi har merket et behov og en forventning fra kunder og bransjen for øvrig, om å i større grad digitalisere våre prosesser. Vi ser det også som avgjørende å ha gode digitaliserte prosesser for å være konkurransedyktige. Det er viktig å få datasystemer som gjør «jobben», og vi så at vi trengte en plattform som kunne kommunisere med andre systemer, sier Nordløkken i pressemeldingen.

Støren Treindustri brukte tidligere DDS, og brukte god tid på å vurdere andre verktøy på markedet.

Ikke angret

– Vi startet implementeringen/prosessen med å finne nytt verktøy for en stund siden. For oss sto det til slutt mellom Revit og Archicad, hvorpå vi valgte å gå for Archicad. For oss var det avgjørende med gode rådgivere hos Nordic BIM Group, og at andre bedrifter i bransjen anbefalte Archicad. Vi har så langt ikke angret på det valget, sier Nordløkken.

Han sier at de selv er en krevende kunde som krever mange spesialtilpasninger, men håper at flere i bransjen kan få nytte av utviklingen som blir gjort i verktøyene.

– Vi er en kresen kunde som ber om mye. Det er viktig for oss å få på plass alle spesialfunksjonene vi behøver for å drive effektivt. Det går i stor grad på automatikk som gjør at tegningen går raskere. Selv om vi fortsatt jobber med å få på plass alt, ser vi allerede at det er større muligheter og fleksibilitet i Archicad enn hva vi har hatt når det kommer til digitalisering alt som foregår før og etter selve prosjekteringen. De av konstruktørene som har byttet program melder tilbake at de er fornøyde.

Kompetanse

Støren har nylig levert et leilighetsbygg på Stjørdal – et prosjekt med over 850 elementer hvor de brukte Archicad og ArchiFrame. En av suksessfaktorene til Støren er kompetansen de selv sitter inne med.

– Et godt verktøy krever flinke folk. Vi har disse hos oss. De er gode på modellering og data, og flinke til å teste ut og se hva som fungerer optimalt og ikke, samt rapportere dette tilbake, sier han.

Nordløkken ser for seg betydelige endringer fremover i måten prosjektene gjennomføres på, hvor alle involverte i prosjektgruppen bruker samme modell fra start til leveranse.

– I fremtiden ser vi for oss en prosess hvor alt fungerer i en og samme modell for hele prosjektgruppen. Man får en IFC-modell fra arkitekten, tar den direkte inn i Archicad hvor vi enkelt kan generere om vegger til våre og kundens standarder. Denne modellen kan også brukes til mengdeberegning og prising, samt FDV- og annen produktdata. Teknologien er allerede utviklet, og det handler om å ta i bruk metoden og tilpasse prosessene.

Bekreftelse

Kristoffer Sandbu, daglig leder i Nordic BIM Group Norge gleder seg over tilbakemeldingene fra Støren Treindustri.

– Støren Treindustri er en av de mest anerkjente og fremoverlente aktørene i treindustrien. At en aktør som Støren etter grundig testing anser Archicad og Archiframe som den best egnede og mest fleksible programvaren for industriell produksjon (prefab, element og moduler) er en hyggelig bekreftelse på vår posisjon som en ledende leverandør av digitale løsninger og tjenester til treindustrien. Vi gleder oss til å fortsette implementeringen sammen med Per Gunnar og resten av det dyktige teamet hos Støren Treindustri.

Powered by Labrador CMS