FERSKE: Tre ferske byggdriftere med meget godt bestått på fagprøven, og én lærling – fra venstre Kristian Tingvold, Benjamin Lium, Elias Helset og Marius Øynes.

ARBEIDSLIV

Byggdrift er snarvei inn i arbeidslivet

HAMAR: Byggdrifterfaget kan være svaret for den som sliter med å velge riktig vei inn i arbeidslivet: – Det er flott at vi kommer hit med så forskjellige kompetanse, sier fersk byggdrifter Benjamin Lium.

Published

I fjor ble han kåret til årets lærling i Innlandet. Nå kombinerer han jobben i Hamar kommune med fagskole på Gjøvik for å bli FDV-tekniker. I kommunen har han kolleger med svært så allsidig bakgrunn.

– Det har vært lærlinger her som har kommet rett fra byggfag, men også andre som har kommet fra andre yrker og inn gjennom Nav. Når de nå står der med fagbrev, betyr det at livet har endret seg til det positive, sier Heidi Elise Kongsrud. Hun er leder for byggdrift i Hamar kommune.

Utenfor arbeidslivet

Kommunen arbeider aktivt med å hindre at unge havner utenfor arbeidslivet. Nav har registrert nærmere 45.000 unge under 29 år med nedsatt arbeidsevne.

HJELPER: Heidi Elise Kongsrud, Morten Hagen og de andre på byggdriftavdelingen i Hamar kommune hjelper flere ut i arbeidslivet og til fagbrev.

– Det viktige er at unge folk får muligheter ute i arbeidslivet og mestrer dem. Men vi har også hatt inne andre som ikke har fungert så godt og som vi dessverre har måttet si nei til, sier Kongsrud. Noen har også fungert svært godt, men valgte andre veier selv.

Også de ansatte i avdelingen har fått muligheten til å ta fagbrevet som byggdrifter.

– Byggene blir mer og mer digitaliserte, og det er mye du må vite om ting som brukerne ikke ser, sier Morten Hagen. Han har hatt ansvaret for byggdrifterlærlingene på rådhuset i Hamar.

Fra Nav

Heidi Elise Kongsrud forteller om godt samarbeid med Stange videregående skole, og også om et eksempel på mulige byggdriftere som kommer fra andre steder:

– En idrettsleder kom til meg og snakket om en person som fungerte veldig fint hos ham, og som kunne passe utmerket til byggdrifterfaget. I slike tilfeller kaller vi dem inn til en samtale og finner gjerne en som vedkommende kan jobbe sammen med i en periode for å prøve ut faget, sier hun.

Akkurat nå må kommunen bremse litt for ikke å få for mange lærlinger på samme sted.

– Men vi har voksenlærlinger både på skoler, barnehager og sykehjem, forteller hun.

I alle utlysningstekstene fra byggdrift står det at Hamar kommune ønsker byggdriftere med fagbrev. Det er ikke mange å ta av ennå, så de som har det, er gjeve søkere. Byggdrift i kommunen har også tømrere, rørleggere og elektrikere ansatt, men har lærling bare som tømrer.

Utplassert først

Marius Øynes har også ferskt fagbrev som byggdrifter, arbeider på kommunale omsorgsboliger og planlegger også å studere på Fagskolen Innlandet for å bli FDV-tekniker.

– Utplasseringen var en fin introduksjon til faget. Dette går mest på interessen: Har du den, kommer du veldig langt, sier han og får støtte av kollega Benjamin Lium:

– Du må være interessert. Det er et så bredt fag med mye å sette seg inn i. Det hjelper å ha gode læremester, som vi har hatt. Så spørs det hva slags bygg du er på. Du må prøve deg frem og ikke være redd for å gjøre feil, så blir du tryggere med tiden, sier han.

– Jo mer jeg overlater til lærlingene, jo tryggere blir de, sier Morten Hagen.

Hører på brukerne

Elias Helset er lærling nå, med rådhuset som arbeidssted. Han peker også på brukerne på bygget som viktige:

– Du får ikke vært overalt på bygget samtidig. Du er veldig avhengig av at de som er på bygget, gir deg tilbakemeldinger, sier han.

Kristian Tingvold er en av de nyutdannede byggdrifterne som kom inn som voksenlærling.

– Det tok fem år før jeg kunne gå opp til eksamen, men nå jobber jeg i barnehage, forteller han.

– Alle de tre fikk meget godt bestått på fagprøven, forteller Heidi Elise Kongsrud i Hamar kommune.

Powered by Labrador CMS