
BÆREKRAFT
– Bærekraft er svært viktig
For å bestemme seg for en retning, må man kjenne terrenget. – Programmet i bærekraftledelse viste vei i et krevende terreng med mange krav, men også muligheter.
Det sier senior prosjektleder for kommersiell utvikling og bærekraftsansvarlig i USBL, Katia Jensen.
I høst deltok hun på NemiTeks program i bærekraftledelse.
– Det var veldig nyttig. Vi er i ferd med å utvikle boligbyggelagets strategi for de neste årene, og i dette bildet er selvsagt bærekraft svært viktig. Programmet gav en god oversikt og viste vei i det omfattende regelverket og de systemene som finnes for å definere og måle bærekraftige tiltak, sier Jensen.
På tvers av forretningsområdene
USBL er landets nest største boligbyggelag. De har rundt 1700 boligselskaper og vel 61.000 boliger i forvaltningsporteføljen, samt en årlig produksjon av nye boliger på rundt 500. Usbl er en medlemsorganisasjon med over 110 000 medlemmer.

– Bærekraft er svært viktig på tvers av hele selskapet, både når vi bygger nye boliger, men også for alle boligene vi forvalter og leier ut, sier Jensen.
Hun forteller at sosial bærekraft ligger i Usbls DNA, og at de nå jobber målrettet med det grønne skiftet. En viktig del av strategiarbeidet er å bestemme seg for hvor ambisjonsnivået for boligbyggelaget skal ligge fremover.
– I dette arbeidet er det avgjørende at man vet hva som er rammene. Alle har hørt om FNs bærekraftmål, men hva innebærer de for oss i praksis? Programmet var veldig praktisk og vil derfor være viktig for oss i det videre arbeidet med bærekraft, sier Jensen.
Minimum Paris Proof
Selskapet har per nå bestemt at alle boligene de bygger fremover minimum skal være «Paris Proof-sertifisert». I praksis betyr det at boligene må bygges med materialer med lave klimagassutslipp. De må ha et lavt energibruk, samt bruke fornybar energi. Byggeplassene skal være fossilfrie og ha klimaregnskap.
Hun mener bærekraftprogrammet til NemiTek har mye for seg, spesielt for de som ikke har jobbet mye med bærekraft fra før.
– Programmet gir en veldig god innføring og introduksjon til selve begrepet og hva det innebærer for hver enkelt virksomhet. I tillegg får man en veldig nyttig oversikt over gjeldende rammevilkår og regelverk. Jeg anbefaler derfor programmet, sier Jensen.
Nye kursmuligheter
På kurset i høst deltok det både rådgivere fra de store rådgivermiljøene, men også produsenter, VVS- og driftspersonell fra eiendomsaktører.
Allerede i mars er det nye muligheter for de som ikke hadde anledning eller hadde fått med seg høstens kurs. Mens forrige runde ble avholdt digitalt på Teams er ambisjonen at vårens arrangement blir fysisk.
Første kurs arrangeres allerede i begynnelsen av mars. Kurset er skreddersydd for beslutningstakere i bygg- og eiendomsbransjen som ønsker å ta viktige skritt innen bærekraft.
MER OM BÆREKRAFT
-
Prisvinner går ut mot ventilasjonsgalskap
Sturla Ingebrigtsen er så respektert i bransjen at selv konkurrenter nominerer ham til pris. Selv hadde han aller helst sett at Det Gylne Spjeld var et ombruksspjeld.
-
Mener tullprat stopper bedre bygg
BRUSSEL: Hvem skal betale for bedre bygg? Ikke bankene – for de skjønner ikke hva du snakker om!
-
Arealoptimalisering i kontorlokaler
I vårt bygde miljø er det masse areal. Ved smartere bruk kan vi redusere utbyggingsbehovet og dermed spare energi, utslipp og natur. Anne Sofie har snakket med Hodan Aden, en av grunnleggerne av Empire AI som jobber med datadrevet eiendomsplanlegging.
-
Møller Eiendom inngår rekordstort bærekraftlån
Møller Eiendom har inngått den hittil største bærekraft-koblede finansieringspakken innen næringseiendom i Norge. Lånebetingelsene er knyttet opp mot selskapets prestasjon innenfor bærekraft.
-
Fra næring til bolig: Rive eller bevare?
Eldre næringseiendommer reguleres nå om til bolig. Spørsmålet om å rive eller gjenbruke bygninger står sentralt. Hvilke utfordringer og muligheter opplever kommunen og de private boligutviklerne rundt dette? Anne Sofie har snakket med tre studenter som har gjort bacheloroppgave om temaet; Eva Erdal Moen, Anna Lovise Kerim Dalen og Ingvild Kaasbøll.
-
Utslippsfrie byggeplasser: Hva er status?
Olje og gass skal utfases i alle sektorer inklusive byggsektoren. Det er satt mål om utslippsfrie byggeplasser. Hva er status? Anne Sofie har snakket med aktører som prøver å få dette til; Ingunn Gjermundnes og Gunnar Hernborg (GC Rieber eiendom), Marit Meland (Eviny- Mobil Energi) og Jann Even Longva (Skanska Norge AS).
-
Sløsing i tomme lokaler
ARENDAL: Forskere og tillitsvalgte kjemper mot åpne landskap og for cellekontor. Men hva skal byggeierne gjøre når halvparten av lokalene står tomme?
-
Prøver å finne nye løsninger på «snøkaoset»
Det jobbes iherdig – selv nå på høsten – med å finne løsninger for å bli kvitt snømengdene i de store byene. Nå er det et nytt stort prosjekt på gang.
-
Dato for Jugendkonferansen 2024 er satt!
Historiens første Jugendkonferanse ble avholdt til stor suksess i Ålesund, og vi gjentar suksessen 26. september 2024.
-
Nå er podcasten hennes på nemitek.no
Anne Sofie Handal Bjelland hopper og spretter både faglig og tematisk i sin podcast om bygninger og bærekraft. Og det er hele poenget.
-
Ny klimanorm i Bergen kommune: Hvordan ser den ut?
1. juli 2023 ble første form for klimagassregnskap innført som krav i Teknisk forskrift. I Bergen kommune har det siden 2019 vært krav i kommuneplanens arealdel. Hvordan går dette arbeidet, og hvordan ser den nye klimanormen ut? Anne Sofie har snakket med klimarådgiver i Bergen kommune, Thea Aske Haugen.
-
Henter datasentervarme på ny måte
ORRE: Varmen fra datasenteret skal brukes til å dyrke tomater og agurker. Varmen kommer ved hjelp av ny teknologi – en revolusjon, mener leverandøren.
-
Først i verden med rør i bioplast
TRONDHEIM: De bygger verdens første bygg med biobaserte pex-rør. Bioplasten sparer ti tonn CO₂-utslipp på Cissi Klein videregående skole.
-
Ny teknologi tar styring i gamle bygg: – En game changer
Nå er det ikke bare luft og ventilasjon de skal styre. Lindab og Airthings kommer med den ny løsning som også tar kontroll over oppvarming og kjøling i gamle og nye bygg.
-
Enova firedobler støtten til varmesentraler
Enova øker støtten til varmesentraler i bygg og industri betraktelig. For nå haster det før 2030.
-
Egen kalkulator for innredning og bærekraft – vil dele med andre driftsteam
TRONDHEIM: De begynte med det de kunne i et bygg som ikke var fullt av tekniske duppeditter. Søppelsortering og innredningskalkulator er blant tiltakene som E.C. Dahls Eiendom gjerne deler med andre.
-
Trenger du virkelig å få varer flere ganger i uken?
GARDERMOEN: De transporterer 100.000 paller hvert år, og 30 prosent er luft. Heidenreich bytter til elektriske varebiler. Men hvis de skal gjøre noe med klimaet, trenger de hjelp med å få til færre kjøreturer.
-
Dette kan øke norsk kraftproduksjon med 40 prosent
ARENDAL: Norske bygninger kan produsere helt opptil 66 TWh energi hvis de får solceller på fasader og tak. Men da må det til både regler og støtteordninger.
-
VVS-bransjen kan hente 18 milliarder i året
ARENDAL: Det er 18 milliarder i året å hente for bedriftene som arbeider med ventilasjon, varmepumper, solceller og isolasjon. Da kan bygninger spare like mye energi som en tredjedel av dagens vannkraftproduksjon.
-
Nye tider i bransjen: – Vi har sett trenden lenge
KONGSBERG: – Vi har sett trenden lenge. Dette oppleves som en stor belastning for en del aktører, mens de mer fremoverlente aktørene ser at dette er en enorm mulighet, sier gigantselskapet om de stadig nye kravene i næringslivet.