FERSKE FREMJERE: Kim-André Kristiansen og Ellen Kristine Eilertsen gikk fra Multiconsult til Fremje.

ARBEIDSLIV

Rådgivere startet nytt og spissere

DRAMMEN: De ville spesialisere seg og drive mindre. Da Erichsen & Horgen ble en del av Multiconsult, bestemte tre av rådgiverne seg for å begynne for seg selv. Resultatet heter Fremje.

Published

De begynte i et mindre firma, men havnet i et stort.

– Det ble noe annet enn det vi gikk til, fastslår Kim-André Kristiansen og Ellen Kristine Eilertsen. Sammen med Håkon Halleby har de startet nytt rådgivningsselskap og kommet godt i gang.

– Det er noen som har sagt at dette er feil tid å starte på. Vi vurderte det, og vi har tatt mange runder og analyser, sier Kristiansen, som er daglig leder i det ferske firmaet Fremje.

Energipriser

Det er prisvekst, økende rente og urolige tider.

– Men samtidig er det noen insentiver som ligger der nå som ikke har ligget der tidligere, blant annet energikostnader, mener han.

– VVS er for det første energikrevende med ventilasjonsanlegg og klimaanlegg. For det andre er det en del av løsningen for å få ned en stor del av energiforbruket, sier Kristiansen.

Han konstaterer at det er nå det er tid for å tenke på å investere i energiøkonomisering, og da er VVS midt i blinken.

– Krav til miljøfotavtrykk vil sikkert bety at vi får en del rehabilitering. Det store er å bytte de tekniske anleggene, og VVS-anlegg er en veldig stor del av entreprisen når det er rehabilitering. Grønn energi og Breeam er ord som har vært i bransjen i mange år. Eiendomsbesittere ser at det kan bli skummelt å sitte på en portefølje hvor de ikke tenker miljø og bærekraft. Det blir vanskelig å få finansiering, og leietagerne vil ikke assosieres med det, sier han.

Vil være spesialister

Kristiansen har variert bakgrunn.

– VVS-entreprenør i noen år, større tverrfaglige og multidisiplinære rådgivere, og så ramlet jeg innom Erichsen & Horgen til slutt. Jeg ble hyret inn til å starte avdeling i Drammen. Der trivdes jeg godt, og markedet tok oss godt imot. Så ble vi kjøpt opp av Multiconsult. Det ble noe annet enn det jeg ønsket å gjøre. Jeg falt veldig til ro med å være spesialist og rendyrke VVS og jobbe sammen med andre spesialister i forskjellige konstellasjoner, sier han.

Ellen Kristine Eilertsen har en lignende historie:

– Jeg jobbet i et stort selskap med flere fag. Så ønsket jeg å gå litt mindre. Rett før jeg begynte i Erichsen & Horgen, ble vi kjøpt opp. Det var ikke det jeg gikk til: Jeg gikk til noe smått, og så ble vi kjøpt opp av noe stort igjen. Vi gikk fra veldig spisset til veldig bred, sier hun.

Sprinklerekspert

Tredjemann i partnerskapet, Håkon Halleby, er i full gang på byggeplassen for nytt sykehus i Drammen. Han er rørlegger og fagekspert på sprinkler.

– Vi hadde en avtale om at en eller annen gang skulle vi gjøre ett eller annet sammen. Nå bød muligheten seg, sier Kim-André Kristiansen.

– Vi kan forskjellige ting og har forskjellige styrker. Det gjør at vi jobber bra sammen, sier Eilertsen.

Det nye selskapet Fremje ønsker seg både store og små oppdragsgivere. Noen kunder vil ha alt på ett sted, noen vil sette sammen team fra flere steder til jobben.

– Noen ønsker det ene, noen ønsker det andre. Har de en liten organisasjon, er det kanskje lettere å bare sette bort til et firma som for eksempel Multiconsult eller Norconsult. Har de noe kompetanse på oppdragsstyring selv, kan de gå for en sammensetning som oss, ifølge Kristiansen.

Akvakultur

De tre har med seg akvakultur-rådgiverne Alde Akva på eiersiden.

– Akvakulturen kommer til å blomstre ytterligere. Det er krevende miljøer som stiller strenge krav til de tekniske anleggene på funksjon, bestandighet og energi, sier han.

I tillegg til Drammen åpner Fremje kontor i Stavanger. Det ferske selskapet er allerede i gang med å rekruttere flere. Det skal ikke bli stort for å bli stort, men litt større må det bli for å kunne tilby komplette og gode tjenester innenfor VVS.

– Innen to–tre år bør vi være rundt 15–20 ansatte, sier Kim André Kristiansen.

Powered by Labrador CMS