SIER JA: De sier gjerne ja hvis de riktige menneskene kommer og vil begynne, men egentlig har ikke Øystein André Lauritzen (til venstre) og Frode Atterås ambisjoner om å vokse så mye mer på Voss en stund.
SIER JA: De sier gjerne ja hvis de riktige menneskene kommer og vil begynne, men egentlig har ikke Øystein André Lauritzen (til venstre) og Frode Atterås ambisjoner om å vokse så mye mer på Voss en stund.

ENERGI OG MILJØ

Norconsult fra åtte til 21

VOSS: De begynte med to ansatte for seks år siden. Det siste året har Norconsult Voss-Norheimsund mer enn doblet antallet.

Published Last updated

De blir snart flere.

– Vi ansetter folk nesten et år på forhånd i en del fag, forteller Frode Atterås. Han leder Norconsult-kontoret som er fordelt på Voss og det nyetablerte kontoret i Norheimsund.

– Det siste året er vi plutselig blitt veldig mange, konstaterer Øystein André Lauritzen. Han er seniorrådgiver VVS på Voss. – Men det har ikke vært så mange stillingsannonser. Folk har flyttet hjem, og det har ikke vært vanskelig å vokse.

Norconsult-kontoret på Voss begynte med akustikk. Fremdeles er akustikk sentralt for kontoret. Der dekker Voss hele Vestlandet. Også geofag er viktig for de fem kontorene spredt rundt i Hardanger og Voss.

– Vi sitter på veldig mange spesialfag der det er mangelvare på folk, sier Atterås. Det betyr gode timepriser.

Ikke stillingsannonser

Av de 14 som er rekruttert det siste året, har bare én kommet via stillingsannonse.

– En del kommer via sommerjobb, og så er det veldig mange som har tatt direkte kontakt, forteller han. Da kontoret i Norheimsund startet opp, kom fem ansatte over fra Cowi.

Atterås trekker gjerne frem distriktssatsingen til Norconsult. – Vi har over 70 kontoret i Norge nå, Det er to grunner: Det bor mange folk på bygda – medarbeidere som vi har lyst til å ta tak i – og vi ønsker å være tett på kundene. Hvis det er en bonde oppi Raundalen som skal ha hyttefelt og reguleringsplan, er det lettere og reise ned her enn å dra helt til Bergen. Bonden vet gjerne hvem jeg er, også, smiler avdelingslederen – forholdene er ikke større enn at mange kjenner hverandre.

Bredt i VVS

Øystein André Lauritzen er den eneste på avdelingen som arbeider med VVS. – Jeg har vært innom det meste innenfor dette området, og jeg jobber litt for bergenskontoret, også, forteller han. På en liten plass må han være forberedt på å arbeide bredt.

Han trekker frem kontorbygget Knutepunktet som et spennende prosjekt. Bane Nor eier bygget, der Norconsult har vært inne med flere fag.

Opptatt av energi

– Det er mye fokus på energi for tiden, på energiøkonomisering. Spesielt nå med de høye strømprisene er det veldig mange som er bevisste på å finne løsninger som skaper gode bygg, men samtidig sparer på strømmen, sier Lauritzen.

– Solceller blir mer og mer aktuelt, og de fleste nybygg i dag bygges med varmepumpe. I de fleste prosjektene er det en tiltakshaver som har en ambisjon om hvordan bygget skal være, så da jobber vi tett med energirådgivere for å komme frem til en god løsning.

Frode Atterås ser at økte strømpriser på en måte er bra for faget og miljøet. Det gjør at du må tenke på andre løsninger.

Trekker pusten

Nå regner han ikke med så mye mer vekst på en stund:

– Nå skal vi nok trekke pusten litt. Men hvis det kommer folk innenfor et fagområde der det er mer enn nok arbeid, så er vi alltid positive. Noen fag har vi ingen problemer med å rekruttere til, men det er også greit å trekke pusten, sier han.

Etter nyttår overtar Norconsult flere kontorplasser på Voss. De har ikke sittet i dagens lokaler lenger enn siden 10. mai.

– Jeg så ikke for meg at vi skulle ha fylt lokalene allerede nå. Men når flinke folk tar kontakt og vil begynne hos oss, kan vi ikke si nei på grunn av plassen. Da får vi finne nye lokaler eller sitte litt tettere, sier Frode Atterås.

Powered by Labrador CMS