REKORD: Da Olympic House sto ferdig, fikk det historiens høyeste poengsum fra bærekraftprogrammet Leed.

ENERGI & MILJØ

OL-bygg med bærekraftrekord

KÖLN: OL-hovedkvarteret er grossist i sertifiseringer og priser. Arkitekten omtaler det som verdens mest bærekraftige bygg.

Published

IOC, den internasjonale olympiske komitéen, får knallhard kritikk for mye. Alt fra korrupsjonsanklager, via doping, til å tie om overgrep i Kina og andre diktaturer.

Men på ett område høster OL-systemet anerkjennelse: Bærekraftig bygging.

Sertifiseringer

– Etasjeskillene og betongen i veggene magasinerer varme eller kjøling slik at vi trenger mye mindre energi, beskriver Lasse Lind. Han er partner i det danske arkitektfirmaet 3XN. I Norge har 3XN blant annet tegnet kulturhuset Plassen i Molde. Men firmaet står også bak det to år gamle Olympic House i Lausanne.

IOC-hovedkvarteret var det første bygget i verden som platinasertifisering både fra det grønne sertifiseringsprogrammet Leed (Leadership in Energy and Environmental Design) og den sveitsiske bærekraftstandarden SNBS.

I tillegg er det sertifisert etter den sveitsiske standarden for energieffektive bygninger.

– Vi er stolte over disse sertifiseringene som bekrefter hvordan vi forplikter oss til bærekraft, sier IOC-president Thomas Bach i en uttalelse.

Innsjøkjøing

Lasse Lind stilte på kongressen til den internasjonale organisasjonen for sports- og fritidsanlegg, IAKS, for å fortelle om OL-hovedkvarteret.

NØYTRAL: Arkitekt Lasse Lind bruker IOC-hovedkvarteret i Lausanne som eksempel på hvordan idretten kan bli karbonnøytral.

– Vi bruker vannet fra Genfersjøen til kjøling, og kan også bruke det til oppvarming når det trengs, forteller Lind. Vannet hentes på 60 graders dyp, der det holder konstant fem grader.

I tillegg til varmepumpene som utnytter innsjøen like ved, er Olympic House utstyrt med solceller på taket. Den vannbårne varmen holder 35 grader. Varmen til varmtvann kommer fra det kommunale fjernvarmeanlegget i Lausanne.

Sollys og gjenbruk

Fasaden har fått et ekstra lag for å beskytte og holde både varme og lyd på riktig side av veggen. Bygningen er designet for å unngå direkte sollys, slik at den kan utnytte dagslyset samtidig som den ikke trenger så mye kjøling som den ellers ville gjort.

– Naturlig lys er det viktigste ansatte ønsker seg i et kontormiljø, kommenterer Matthew Campelli, som er redaktør i The Sustainability Report.

95 prosent av materialene fra den forrige administrasjonsbygningen til IOC er resirkulert eller gjenbrukt i det nye hovedkvarteret. Storparten av byggingen var det lokale firmaer som sto for.

Samler regn

Armaturer og toaletter i bygningen sparer vann, og i tillegg samles det opp regnvann på taket som brukes til å vanne plener og planter og til å forsyne toalettene med vann.

Det betyr 60 prosent lavere vannforbruk enn en vanlig, ny kontorbygning. Reduksjonen i energiforbruk er 35 prosent sammenlignet med en standardbygning.

I tillegg til forskjellige bærekraftsertifikater har Olympic House også fått fremtidsprosjektprisen på verdens arkitekturfestival i Amsterdam.

Powered by Labrador CMS