MANNEN BAK: Stig Jarstein, seniorrådgiver i Multiconsult har utviklet en digital kalkulator for grønne energilån for vanlige folk.
MANNEN BAK: Stig Jarstein, seniorrådgiver i Multiconsult har utviklet en digital kalkulator for grønne energilån for vanlige folk.

ENERGI & MILJØ

Raskere vei til grønne energilån

Gjennom en nyutviklet digital kalkulator kan boligeiere selv sjekke om de kvalifiserer til å søke om grønne boliglån.

Published Last updated

Nå skal potensialet for energieffektivisering i eksisterende boliger utløses ved at det blir enklere for «vanlige folk» å gjøre klimasmarte valg.

Bedre innemiljø, reduserte kostnader og kontroll over energibruken.

Gjennom den Multiconsult-utviklede energilån-kalkulatoren skal nemlig boligeiere selv kunne se hvilke tiltak man kan gjøre samt effekten av utbedringene.

– Enkelt og effektivt

– Vi har utarbeidet kalkulatoren slik at banker enkelt og effektivt kan tilby grønne lån knyttet til tiltak som gjør boligen mer energieffektiv. Norske banker ønsker å vokse på grønne utlån, og de har utlånsporteføljer som i stor grad er preget av eksisterende bygg, slik at dette vil omfatte mange boliger, sier Stig Jarstein seniorrådgiver i Multiconsult i en pressemelding.

Ifølge Multiconsult utgjør energibruk i boliger over 30 prosent av all stasjonær energibruk i Norge, og det er estimert at opp mot 90 prosent av eksisterende bygningsmasse vil stå i 2050.

Ut fra parametere som isolering, fasade, teknisk utstyr og energiløsninger, kan boligeiere selv nå sjekke om de kvalifiserer til å søke om grønne boliglån gjennom kalkulatoren.

Den kan også være et hjelpemiddel for at bankrådgivere i deres dialog med kunder skal kunne diskutere boligspesifikke tiltak.

Skal motivere kundene

– Her har vi brukt spisskompetanse innen bygg og energi til å utvikle kalkulatoren slik at boligeierne selv kan sjekke om boligen kvalifiserer til å søke om grønne lån, sier Stig Jarstein.

Første kunde som har tatt i bruk løsningen er SpareBank1 Østlandet, som har integrert tjenesten på sine nettsider.

Uttalt mål er at kalkulatoren skal motivere bankkundene til å strekke seg mot 30 prosent energieffektivisering.

Powered by Labrador CMS