VENTET: Han hadde vurdert å begynne for seg selv tidligere, men Kristian Øveren synes at det er greit å ha fått med seg mer erfaring først.

HELT SJEF

Kjemi og pris avgjorde kjedevalget

HØNEFOSS: Da Kristian Øveren bestemte seg for å starte egen bedrift, brukte han tid på å sjekke hva alle kjedene hadde å tilby. Det som avgjorde, var kjemi, pris og det at de er der når du trenger det, sier han.

Published Last updated

– Dette har jeg tenkt på i mange år, men jeg har ikke turt å ta det siste steget, sier Øveren. 

Etter fem år som ansatt i Ringerike kommune har han sagt opp og begynt for seg selv. Ringerike VVS, heter det nye firmaet. Han var overrasket selv, også, over at navnet var ledig.

Spurte om råd

Men det handler ikke bare om eget navn. For Kristian Øveren var det viktig å velge riktig kjede. Han spurte sosiale medier om råd fra kolleger, og fikk mange. Så mange at han ikke ble særlig klokere av dem. I stedet sjekket han priser – der skilte det ikke så veldig mye.

– Det jeg har lagt vekt på, er kjemi og pris. Og connection – at de er der når du spør og har behov for dem, sier han.

I tillegg så han på prosjektstyringsverktøyene. 

– Jeg har sjekket med Drifti, Cordel og Holte, forteller Øveren.

Rørlegger på hjul

Hva valget falt på? – Jeg landet på Rørlegger på hjul hos VVS Eksperten, forteller han. 

Og apropos prosjektstyring: 

– Både med Holte og Cordel er det Rørlegger på hjul som har best avtale. Det skilte ganske mange hundre kroner i måneden. Det betyr mye, sammen med de bakbonusene de har, samarbeidspartnere og direkteleverandører, sier han.

Kristian Øveren merket seg også at VVS Norge Partner har gratis regnskapsførsel. 

– Men jeg synes ikke at de hadde så gode avtaler ut ellers. Regnskapsfører har jeg fra før og ønsker å benytte videre, så det ble ikke avgjørende for min del. Men regnskapsførsel koster mye, og for enkelte koster det veldig mye, så jeg ser at det er en stor besparelse på å komme inn der, slår Øveren fast.

Ting tar tid

32-åringen er i gang nå, men det tok tid. Fra han hadde betalt inn aksjekapital til alt var klart i Brønnøysund gikk det overraskende mange uker.

– Det hadde jeg ikke trodd. Jeg har firma fra før, og det tok ikke så lang tid den gangen. Jeg har gård på si, og da måtte jeg ha enkeltpersonforetak. Men kanskje det går lengre tid på aksjeselskap, undrer han.

Vannverksleder

Kristian Øveren begynner med en solid avtale i bunnen. Tyristrand Vannverk leier ham inn tre dager i uken. 

– Det er privat, og jeg fikk tilbud om å drifte det som driftsleder sier han. 

Der arbeider han sammen med én fast ansatt i administrasjonen og har med seg to rørleggere til på å gå vakt.

Ellers ble han spurt av flere lokale rørleggere allerede før han var i gang, om de kunne leie ham inn eller om han kunne ta på seg jobber som de ikke klarer å ta unna. Dermed er han ikke så veldig bekymret over om han får nok å gjøre.

Fem pluss fem pluss fem

Tidligere arbeidet han som rørlegger med mange oppdrag i eneboliger i Åmot. Der var han i fem år, inkludert læretiden. Så søkte han seg «innover» – det vil si i retning Oslo – for å få mer servicearbeid.

– Jeg søkte meg til Vegard Meisingset, som i dag heter Flow Meisingset. Der ble jeg også i fem år og drev nærmest et firma i firmaet. Jeg priset, var ute på jobber og utførte dem og fakturerte selv, forteller han.

Så ble det familie, barn og greiere å komme nærmere hjemmet på Sokna. Dessuten hadde han alltid hatt lyst til å prøve seg på VA i kommunen, og der har han altså vært de siste fem årene og lært veldig mye.

Tar ikke fagskole

Mer teoretisk læring har han ikke planer om. 

– Jeg kommer ikke til å ta mesterbrev eller fagskole. Da burde jeg gjort det med én gang. Nå har jeg ikke motivasjon til å begynne med skole igjen, sier han. 

Etter fem år med enkeltmannsforetak og med regnskapsfirma å støtte seg på tror han at han greier seg med den erfaringen og motivasjonen han har.

I første omgang driver han alene. 

– Det kan godt hende at det plutselig blir med en ansatt. Men veien blir til mens jeg går. Jeg må ta det markedet som er og heller bygge ut fra det, sier Kristian Øveren.

Råd fra kollegene

Her er et utdrag av noen av rådene som Kristian Øveren fikk om kjedevalg fra kollegene sine:

– Ta en runde med VVS Norge og Rørlegger på hjul. Sett dem opp mot hverandre og ta en avgjørelse etter det.

– Anbefaler VVS Eksperten/Rørlegger på hjul på det sterkeste.

– Veldig fornøyd med Rørkjøp.

– Sjekk VVS Norge.

– Kan jo ikke anbefale noe annet enn Rørkjøp. Er ikke noe krav til aksjekjøp, men jeg bet tenna sammen og kjøpte min første bolk etter et halvt år. Vi aksjeeiere eier Rørkjøp, og ikke omvendt.

– Veldig fornøyd med Rørkjøp. Bra bonus, bra gratissystemer, avtaler og noe utstyr som er veldig billig, ikke årsgebyr.

– Priser og bonuser er vel ganske likt. Jeg holder meg unna kjeder som tilhører en spesifikk grossist. Rørlegger på hjul er jeg veldig fornøyd med.

– Jeg er medlem hos Rørkjøp, meget fornøyd. Har en sta tidligere kollega som ikke skal være medlem hos noen. Han har mye dårligere avtaler hos grossister enn meg.

– Det jeg ville prioritert er kompetanse innenfor spesielt energi og sol. Og hvor er det et faglig godt miljø med god deling av kompetanse og muligheter for gode forbindelser på det juridiske.

– Rørlegger på hjul. Alle andre krevde enten at du handler kun hos f.eks. BD, betaler høy medlemspris eller ga ikke gode nok priser.

– Da jeg startet, var det bare én kjede som var aktuell for meg, og det var V&B. I dag ville jeg valgt grossist før jeg valgte kjede.

– Min grunn til å bli med i VVS Eksperten er at du får all støtte og hjelp du trenger, uten at kjeden legger premisser for deg. Du kan handle hvor du vil, og de hører på alle medlemmer om du er én ansatt eller 40.

– Har du vurdert VB og å bli med om Partner?

HELT SJEF

Drømmer du om å være din egen sjef, men du er usikker på hvordan komme i gang? I denne serien får du tips og råd om hva du bør tenke på og hva du bør unngå.

Powered by Labrador CMS