ALTERNATIV: Per Arne Heggen trekker frem Ahlsell Partner som et alternativ, ikke minst for dem som ikke ønsker å være med i en kjede.

HELT SJEF

Vil være rørleggerens trygge havn

KLØFTA: Trygghet og kompetanse er viktigere enn pris. Det sier Ahlsells Per Arne Heggen, som anbefaler nye bedrifter å ha noen å støtte seg til.

Published Last updated

– Du trenger en kjede eller en grossist å støtte deg til, sier Heggen. 

Selv om han er programforpliktet til å si at Ahlsell er det beste valget, så understreker han at han snakker grossistens sak mer generelt:

HELT SJEF

Drømmer du om å være din egen sjef, men du er usikker på hvordan komme i gang? I denne serien får du tips og råd om hva du bør tenke på og hva du bør unngå.

– Pris er én ting. Men hvis du skal starte for deg selv, er det andre faktorer som er viktigere. Det går en del på relasjon, vil jeg påstå. Servicenivået. Ikke minst den tryggheten du har. I oss grossister har du en sikker havn for reklamasjon og oppfølging, sier Per Arne Heggen. I Ahlsell er han markedssjef for VVS.

– Det kan være tøft å stå på alene, fastslår han.

Støtte

Den som starter sin egen bedrift, har gjerne et kontaktnett fra før. Kolleger, andre firmaer og folk hos grossisten. 

– Jeg tipper at mange går på de relasjonene de har hatt før, sier han.

Kaffemaskinen eller pølsekokeren hos grossisten er et kjent samlingspunkt. Men det er den uformelle delen. Heggen er mer opptatt av kompetansen.

– Hvis du skal starte i dag, hva vil du begynne med? Bad eller energieffektivisering? Jeg tror du greit klarer å få til betingelsene – prisene er mye mer transparente i dag enn de var på 1980-90-tallet. Derimot må du ha noen å støtte deg til, gjentar han.

Gjennomsiktig

Når han mener at prisene er mer gjennomsiktige enn for noen tiår siden, så sikter han til at de synlige produktene også er ute i detaljhandelen. 

– Nå vet man hvor mye et Oras kjøkkenbatteri og et Grohe kjøkkenbatteri koster. Da kan jo kunden gå til en av disse butikkene og finne prisnivået, sier han.

Mange ganger har rørleggere gått ut offentlig og kritisert at en kjede som Megaflis kan selge produkter billigere til forbrukeren enn det grossistene gjør til rørleggeren. 

– Det er nok riktig hvis du utelukkende ser på fakturabildet. Hvis du ser på samlet bidrag, vil bildet endre seg noe, sier Per Arne Heggen.

Bil og programvare

Han råder deg som tenker på å begynne for deg selv, til å gå til den grossisten du er kjent hos. 

– Så er det snakk om å finne et program som er tilpasset. Vi har et fordelsprogram i Ahlsell Partner, uten at jeg sier at det er rett for alle. Slike tilbud har andre grossister, også. Fordelsprogrammer, sier han.

En firmabil eller et kalkulasjonsprogram er andre utgifter som et slikt program kan hjelpe til med.

– Så kommer det litt mer. Hvis du starter for deg selv og lykkes, blir du gjerne ansvarlig for andre, også, peker Heggen på.

– Kanskje du ansetter en du kjenner fra før. Så har du ansatt kompisen, og da tar du gjerne inn en lærling og skal være faglig ansvarlig. Så ansetter man gjerne en man ikke kjenner fra før i det hele tatt. Du kan ikke alt dette som rørlegger. Selv om du har fagbrev, er det greit å ha noen å støtte seg til. En grossist har jo programmer og kan hjelpe deg med det. Det kan sikkert kjeder, også, sier han.

Når du starter ny bedrift, har du gjerne et kundegrunnlag. 

– Men det er mye hard jobbing. Spør deg: Hva sparer meg for tid? Hvordan finner jeg ut av det? Hvem kan bistå? Grossisten kan absolutt hjelpe. Der er kompetansen og relasjonene, sier han.

KOMPETANSE: På Kløfta har Ahlsell bygd nytt kompetansesenter – Lasse Kvan inviterer rørleggerne på kurs og samlinger.

Bygde kompetansesenter

Per Arne Heggen trekker frem Ahlsell-butikken på Kløfta som et eksempel på hva som kan gjøres. Der sto det ledige lokaler i kjelleren. Nå er de brukt til å bygge kompetansesenter. Leverandørene har fått plass til å vise frem produktene sine og hvordan de kan brukes.

– Like før sommeren hadde vi rørleggernes dag med leverandører som holdt foredrag. Og vi har holdt kurs for VB. Dette er for rørleggerne, slår Per Arne Heggen fast.

Powered by Labrador CMS