DRIFTERE: Odd Arild Loftsgård (til venstre) og Herbrand Skriudalen er begge byggdriftere i Nore og Uvdal kommune.

ARBEIDSLIV

– Når jeg våkner, våkner jeg med et smil

Den har forandret seg de siste årene og beveger seg mer og mer fra en utførerfunksjon til bestillerfunksjon. Og for noen er denne jobben det morsomste de kunne tenke seg å bruke tiden på.

Published

– Det er egentlig litt morsomt, jeg prøver ofte å legge en plan for hva arbeidsdagen min skal inneholde. Men den blir aldri helt sånn du hadde tenkt deg. Det dukker alltid opp et eller annet, ler byggdrifteren Herbrand Skriudalen.

Han kom fra byggebransjen til jobben som byggdrifter i Nore og Uvdal for tre år siden, og det er en karrierevei som ikke er så veldig uvanlig.

Så mye mer

Det som tidligere ble kalt vaktmester fikk imidlertid en egen læreplan og fagbrev i 2014, og i 2024 skal byggdrifterfaget få offisielle lærebøker.

Du «er» på mange måter både litt rørlegger, elektrikere, snekker og flere andre yrker, i den samme jobben.

Herbrand Skriudalen

Men selv om flere og flere byggdrifterstillinger i dag handler om blant annet overvåking av SD-anlegg og driftssystemer, lys, varme og lås- og adgangskontroll, så innebærer det å være offentlig byggdrifter i en liten kommune langt til fjells mye mer.

– Vi har nok å gjøre når det gjelder SD-anlegg og låssystemer, vi også, men i tillegg er det brøyting og snømåking på vinteren og alle mulige typer vedlikehold på de forskjellige byggene våre, sier Skriudalen.

Kommunen ansetter i disse dager en ny byggdrifter og der fikk de hele 19 søkere. Det høres kanskje ikke så mye ut, men for en distriktskommune av denne typen er en slik søkermengde både kryss i taket og to tomler opp.

– Det er jo kjempebra for kommunen og det viser bare at det er stor interesse for en slik type jobb. Og det skjønner jeg veldig godt, fordi når jeg våkner – og tenker på at jeg skal på jobb – våkner jeg med et smil, sier Herbrand.

Utfordring med avstander

Det er varierte arbeidsoppgaver for en byggdrifter i en liten kommune.

Nore og Uvdal ligger i Viken fylke (tidligere og kommende Buskerud fylke), og har bare litt over 2.400 innbyggere. I areal er den derimot den sjuende største i i Sør-Norge, og deler av Hardangervidda nasjonalpark ligger i kommunen.

Dette fører naturlig nok til store avstander og lang reisevei, også for byggdrifterne i kommunen.

– Jeg har blant annet ansvaret for en idrettshall, to barnehager og et næringslivsområde, og disse ligger jo i en viss avstand til hverandre. Så det blir mye tid i bilen, bekrefter Herbrand, men legger til:

– Jo da, avstandene er en utfordring, men samtidig er dette ikke en veldig stressende jobb. Det er for eksempel ikke like tøffe tidsfrister som det jeg opplevde i byggebransjen, sier Skriudalen.

Mer selvdrivende

– Hva mener du er de viktigste egenskapene til en byggdrifter?

– Først om fremst må du være selvdrivende. Du må prøve ting du ikke kjenner til og du må lære deg å ta raske avgjørelser. Samtidig må du være positiv til å møte mange forskjellige folk og være fleksibel når det gjelder å gjøre de aller fleste arbeidsoppgaver, sier han.

Byggdrifteren er en moderne vaktmester, som har økt kompetansen mot teknisk oppfølging av byggene.

Kristoffer Grette, kommunalsjef i Nore og Uvdal

Derfor mener Skriudalen det er en fordel med litt ballast i bunnen, når det gjelder bransjeerfaring.

– Du «er» på mange måter både litt rørlegger, elektrikere, snekker og flere andre yrker, i den samme jobben. Allsidighet er viktig, slår han fast.

Skriudalen drar litt på det når vi spør om hva han mener statusen er for byggdriftere i 2023.

Han er ikke misfornøyd med lønna, men han er ikke like sikker på om vanlige folk der utee vet om alt de faktisk gjør. Og om hva det betyr for innbyggerne og brukerne av byggene de vedlikeholder.

– Det er kanskje ikke alle som legger like mye merke til oss, men jeg tror nok vi er viktigere enn folk tror. De ville merket det godt hvis vi var borte en uke, smiler han.

Enkel rekruttering

– Byggdrifteren er en moderne vaktmester, som har økt kompetansen mot teknisk oppfølging av byggene, sier kommunalsjef i Nore og Uvdal kommune, Kristoffer Grette.

Kommunalsjef Kristoffer Grette i Nore og Uvdal kommune forteller at det å få ansatt byggdriftere ikke har vært spesielt vanskelig.

– Det har vært en enkel jobb å rekruttere til disse jobbene gjennom flere år. De har vært attraktive for fagarbeidere fra privat sektor. De fleste byggdrifterne våre har bakgrunn som tømrere, men vi har også noen med mekanisk bakgrunn eller elektrikere, sier Grette.

Kommunen har i dag åtte ansatte byggdriftere, og som nevnt over ansatter de straks nummer ni.

Større grad av bestillerfunksjon

– Hva mener du er den største utfordringen for byggdrifteryrket i dag, sett fra ditt ståsted i en distriktskommune?

– Mitt inntrykk er at den største utfordringen er forståelsen for hva en byggdrifter er og arbeider med. Alle visste hva vaktmesteren gjorde, og denne var ofte deler av limet i samfunnet. Byggdrifteren er en moderne vaktmester, som har økt kompetansen mot teknisk oppfølging av byggene, sier han.

Grette legger til at dagens moderne bygg er tunge teknologisk og at store deler av en byggdrifters ansvar er å se til at driftssystemene i bygget fungerer som de skal.

– Det vært en vridning av ansvarsoppgaver fra rene bygningstekniske arbeidsoppgaver til mer IKT-rettet arbeid. Byggdriftere har også større grad av bestillerfunksjon enn utførerfunksjon, sett i forhold til hva vaktmesteren hadde, avslutter kommunalsjef Kristoffer Grette.

Powered by Labrador CMS