MATTERPRATER: De konstaterer at Matter er det store innenfor byggteknologi og tingenes internett akkurat nå. Fra venstre Melissa Matalon, Joshua Roth, Raya Sevilla og Melissa Andresko.

BYGGDRIFT

Nå samles sensorer og byggdrift på Matter

LAS VEGAS: Tre år etter lanseringen tar det av for fullt. Nå er Matter på vei til å bli en paraply som samler alle slags sensorer og smarthusdingser på ett system.

Published

– Vi vil at ting skal arbeide sammen. Akkurat nå er det Matter alle snakker om, sier Joshua Roth.

Han er teknologidirektør i Ring – sikkerhets- og hjemmeteknologiselskapet til Amazon.

Hvis Matter holder det de lover, er det bare å skanne en QR-kode, så er alt gjort.

Raya Sevilla

– Endelig viser vi at denne teknologien forener alle til kundenes fordel, istemmer Tobin Richardson, sjef for Connectivity Standards Alliance, som står bak Matter.

Lanseringskø

Har du ikke hørt om Matter? Det er kanskje ikke så rart. Hittil har det mest vært teknologinerdene og mediene som skriver for dem, som har vært flinke til å fortelle om den nye standarden. Men på årets CES-messe i Las Vegas tok det av for fullt, og Matter-lanseringene sto i kø.

Matter er standarden som alle de store står bak, som skal gjøre det mulig å snakke sammen uansett hvem som har levert de forskjellige sentralene og produktene.

– Nå har 70 prosent av husstandene i USA ett eller flere smarthusprodukter. Kundene omfavner utviklingen, sier Melissa Matalon, som er direktør i forbrukerteknologiforbundet CTA.

Matter-medlemmene

Matter, tidligere Connected Home over IP (Chip) er en gratis standard for tilkobling av utstyr til smarthus og automasjon.

Connectivity Standards Alliance står bak standarden. Blant medlemmene er Amazon, Apple, Google, Huawei, Ikea, LG, Nordic Semiconductor, Resideo, Samsung, Schneider Electric og Texas Instruments.

Løsning, ikke bare dingser

– Hele måten vi definerer smarthus på, er endret, mener Melissa Andresko i Lutron Electronics.

– For ti–tolv år siden så vi på alt dette som dingser, og ikke nødvendigvis utstyr som løser problemer. Men hele grunnen til at vi putter dingser i bygningene, er jo for å løse problemer, sier hun.

Lutron startet da gründerne Ruth og Joel Spira fant opp lysdimmeren. Nå lager selskapet temperaturkontroller og motoriserte persienne- og gardinsystemer i tillegg til lysprodukter.

– Vi må være klar over at det ikke finnes to mennesker som definerer smarthuset på samme måte. Poenget er å gi kundene det de vil ha, ifølge Andresko.

Standarder

Og det de vil ha, det er standarder, mener Joshua Roth. Med andre ord: Matter.

– Det er spennende at alt blir mer integrert. Vi har konkurrenter, men også partnere, og alle sammen vil vi ha lys, låser, termostater og alt annet til å arbeide sammen. Det er én ting å tilfredsstille Amazon, Apple og Lutron. Noe helt annet er å tilfredsstille kunden, sier han.

– Akkurat nå er Matter bare et løfte, men det kommer til å utvikle seg og modnes. Det mener Raya Sevilla, som er teknologidirektør i sikkerhetskonsernet ADT.

– Nå er det mye forvirring ute og går. Men hvis vi alle omfavner denne standarden, så kan den holde det den lover. Du skal ikke vært nødt til å bli sjefteknologi i ditt eget hus.

Sevilla bruker sin egen mor som eksempel. Når et nytt produkt skal settes opp, spør hun barna om hjelp.

– Hvis Matter holder det de lover, er det bare å skanne en QR-kode, så er alt gjort, sier hun.

KOMMER: Hvis du ikke allerede kjenner til Matter og denne logoen, er det like greit å venne seg til den først som sist.

Vann og omsorg

Vannmåleren er favorittproduktet til teknologidirektør Raya Sevilla. Hun mener at den rett og slett gir henne et bedre forhold til foreldrene:

– Når jeg leser av den, kan jeg se at moren og faren min sto opp, drakk vann eller tok en dusj. Plutselig handler ikke samtalen med foreldrene mine lenger om «har du stått opp?», «har du fått i deg mat og drikke?». Samtalen med aldrende foreldre blir mer meningsfull. Det er på slike områder maskinlæring blir magisk, mener hun.

Melissa Andresko følger opp omsorgspoenget:

– På et sykehjem eller i hjemmesykepleien kan lysene programmeres slik at de gir 20 prosent lys gjennom natten. På den måten trenger ingen å komme inn i eller stå opp i et mørkt hus, sier hun.

For mye teknologi?

Nå gjelder det bare å lære både profesjonelle byggdriftere og boligeiere hva de har og hva de kan gjøre:

– Kanskje jeg har for mange smarte dingser. Nå vet jeg ikke hvor godt de virker. Jeg har en innstilling som forteller meg at klimaanlegget trenger vedlikehold og at denne bestemte coilen er i ferd med å takke for seg. Dette fant jeg ut ved en tilfeldighet. Enten det er vedlikehold, energistyring eller noe helt annet, så vet ikke folk at det er der. Mange har smarte apparater, men de trenger å skru på bryteren, sier Raya Sevilla.

Her finner du alle sakene fra årets teknologimesse i Las Vegas (CES).

Powered by Labrador CMS