DISKUTERER: Joakim Lindh (til venstre) og Trond Bersvendsen fortsetter diskusjonen om SD-anlegg og proptech.

BYGGDRIFT

Fortsetter debatten om å skrote SD-anlegget

LILLESTRØM: Talsmennene for proptech og byggautomasjon blir ikke enige. Men de står kanskje ikke så langt fra hverandre som det har sett ut.

Published

«Skroting av SD-anlegg – hva snakker vi egentlig om?» Det spurte fagsjef Trond Bersvendsen i Rambøll om på nemitek.no i januar i fjor. Tilsvaret hans til et innlegg fra Tommy Hagenes i Energy Control, «Derfor er det smart å skrote SD-anlegget», ble en av fjorårets mest leste saker.

Debatten har fortsatt siden. På Energismarte Bygg-konferansen møtte Bersvendsen produktdirektør Joakim Lindh i Airthings for Business. 

– Er proptech bare buzzord, og er SD-anlegg en dinosaur? ville arrangørene i Nelfo vite etter å ha fulgt diskusjonen på nemitek.no.

SD og BAS

– SD-anlegg er bare en del av en større sammenheng. Begrepet som dekker bygningsautomasjon i dag, er BAS, byggautomasjonssystemer, sier Trond Bersvendsen.

– Proptech har kommet i veldig stor grad som et begrep etter 2015. Først som noe som går inn mot eiendomsmassen på energi- og softwaresiden. Så har vi sett de senere par årene at også de som tradisjonelt er systemintregrator eller IoT-leverandør på sensorikk, betegner seg som proptech-selskap. Typiske systemintegratorer har skiftet til proptech. Det er fint hvis de føler at det hjelper, sier han.

Én enhet

– Begrepsmessig er det stor forskjell på hva som er SD-anlegg og hva som er proptech, sier Joakim Lindh.

– Det jeg jobber med, er digitaliseringen av bygg. Vi vil prøve å forstå hva som skjer i bygg. Vi vil prøve å behovsstyre og å balansere inneklima med energieffektivisering. Proptech gjør det mulig å gå inn i et bygg, komme enkelt igang på en billig måte og skjønne byggene mer. Uansett om du bruker SD-anlegg eller proptech, er det fortsatt én enhet som styrer bygget, sier han.

Dinosauren i rommet

– Mener du at det ene er døende og en dinosaur? Vi må snakke med dinosauren i rommet, da, oppfordrer Bersvendsen.

– Vi må få pratet ut om dette her, for det er ikke riktig. Begge teknologiene fremmer innovasjon. Et moderne BAS i dag har masse innovative plattformer, men vi er for lite flinke til å bruke det. Joakim kan ikke si at det er bare han som kan levere en analytics-pakke, en digital tvilling eller en KI-pakke. Det kan også byggautomasjon gjøre, sier han.

Funker ikke optimalt

Bygger BAS-selskapene murer for å hindre proptech i å komme inn? 

– Det er en tradisjonell bransje, svarer Joakim Lindh. 

– Først og fremst tror man at alle bygg fungerer optimalt. Det gjør de absolutt ikke. Fordelen med proptech-teknologien er hvor fort det kan gjøres, muligheten for å ta inn ny teknologi og ha grunnlag første dagen for å ta en beslutning.

Lindh mener det er selvfølgelig at alle har en egeninteresse. 

– Men fordelen for dem som promoterer proptech, er muligheten for å levere en løsning som gjør at du på en uke kan si «hva var det jeg sa?». Det er vanskeligere med de større investeringene og de større prosjektene.

Ja til pågangsmot

Bersvendsen mener det ligger i sakens natur at et oppstartselskap handler mye raskere og mer direkte enn et stort globalt selskap som må gå gjennom mange ledd. 

– Det er kjempefint med nye idéer og ungt pågangsmot. Vi trenger det. Men det må komme i tillegg til, ikke i stedet for, sier han.

– Vi har også byggherrer som har investert i et stort SD-anlegg for fem år siden. Så får de presentert i mediene at det ikke holder, at anlegget dør. Slik kan vi ikke ha det. De to må komplettere hverandre, sier Bersvendsen.

Alle er forskjellige

Der er Lindh helt enig. 

– Fordelen med proptech er at det er et tilleggsprodukt. Proptech er ny teknologi som kommer inn i eiendomsverdenen, skaper merverdi og kan gjøre det raskere.

– Når alle bygg skal stå fremover og ingen skal rives, så må vi ta tak i det vi har, sier Bersvendsen. 

– Vi må ha et bærekraftsperspektiv og se på hvilken mulighet systemet har for utskiftning.

Trond Bersvendsen peker på at trådløsteknologien har vært der i mange år. 

– Det er en berikelse med flere muligheter, og det er dem vi må søke etter. Enklere skyløsninger med sensorer som kan settes inn i et bygg som er uten automatisering fra før, og så kjører en rask skann av det bygget, er kjempebra, sier han.

– Hvert bygg er forskjellig, og løsningen er forskjellig. Det handler om å gå inn og se på forskjellige alternativer, sier Joakim Lindh.

I TILLEGG: Proptech må ikke komme i stedet for bygningsautomasjon, men i tillegg til den, ifølge Trond Bersvendsen (t.h.), som er fagsjef nettopp for bygningsautomasjon. Det er absolutt ikke slik at alle bygg funker optimalt, sier produktdirektør Joakim Lindh.
Powered by Labrador CMS