DATASENTER: Det første bygget er nettopp levert, det andre i mars 2024 og det tredje i juli 2024. TikTok har opsjon på ytterligere to bygg.

ENERGI OG MILJØ

Får bøter om det ikke blir lokale arbeidsplasser på gigantsenteret: – Det har kommet litt kritikk

Green Mountain har nettopp overlevert TikTok det første bygget av sitt gigantiske datasenter til 37 milliarder kroner. Og blir det ikke norske varige arbeidsplasser, vanker det bøter til selskapet.

Published Last updated

– Dette er det største innenlandsprosjektet som pågår akkurat nå, sier Svein Atle Hagaseth til nemitek.no. 

Datasenterbedriften Green Mountains administrerende direktør har nettopp vært gjennom en hektisk uke, med stor oppmerksomhet rundt overleveringen av det nye datasenteret deres på Hamar. 

Dette var det første av potensielt fem bygg av datasenteret «OSL2-Hamar» til kunden TikTok. 

Prislapp på 37 milliarder 

Det første bygget er altså levert, det andre står ferdig i mars, det tredje i juli. TikTok har også opsjon på to bygg til. Selve senteret ligger på grensen mellom kommunene Hamar og Løten, og vil komme i drift i løpet av andre kvartal 2024.

Fra før har Green Mountain datasentre på Rennesøy i Rogaland, Rjukan i Telemark og på Enebakk utenfor Oslo. Med en kapasiset på 30 MW per bygg og med alle de potensielt fem byggene i drift vil OSL2-Hamar bli det største datasenteret i Norge. 

Totalentreprenør er CTS Nordics, et delvis norskeid selskap som designer og bygger datasentre og som i fjor hadde en omsetning på 908,9 millioner kroner.

Prislappen på hele OSL2-Hamar vil ifølge Green Mountain til slutt havne på rundt 37 milliarder kroner. 

OVERLEVERING: Fra venstre ser vi Svein Atle Hagaseth (Green Mountain), Vigdis Stensby (ordfører i Hamar), Marthe Tønseth (ordfører i Løten) og Theo Bertram (TikTok).

Over 600 ansatte 

– I byggeperioden har det vært mellom 600 og 700 ansatte på stedet og da prater vi om alt fra blant annet grunnarbeid, rørlegging og teknisk og elektrisk infrastruktur, til kjøling og automasjon, sier direktøren. 

Hagaseth understreker også at i overkant av 60 prosent av arbeidet er gjort av lokale, det vil si norske, leverandører. 

– Det har vært viktig for oss med lokal tilknytning, både i byggefasen og i driftsfasen, forteller Hagaseth. 

Skal skape arbeidsplasser 

I forbindelse med kjøp av tomta til datasenteret på Hamar, inngikk for øvrig Green Mountain en noe uvanlig avtale når det gjelder antall arbeidsplasser på stedet. 

Selskapet garanterer nemlig 350 arbeidsplasser (det vil si 70 faste arbeidsplasser pr. bygg) i året i driftsfasen lokalt, og disse årsverkene må vare i minst 10 år. 

Hvis ikke, må Green Mountain betale 100.000 kroner i bøter hvert år, for hver av de 350 arbeidsplassene som det ikke blir noe av. 

– Hvorfor inngikk dere denne avtalen?

– Det har i utgangspunktet kommet litt kritikk mot datasenterbransjen, blant annet har det vært en frykt for at denne ikke skaper arbeidsplasser i Norge. Vi viser med denne avtalen at vi skal skape norske arbeidsplasser og vi lover at det blir 350 arbeidsplasser ved disse fem byggene, sier han. 

– Er det riktig å si at datasenterbransjen sliter litt med omdømmet? Nå tenker vi på blant annet Freyr og deres satsing i Mo i Rana som er satt på vent

– Nå har ikke jeg tenkt å kommentere noe om andre virksomheter, men jeg påpeke at det er noen vesentlige forskjeller mellom de forskjellige selskapene i bransjen, svarer Hagaseth og fortsetter: 

– Vi har ikke fått incentiver for dette, vi har ikke fått noen form for redusert strømpris og vi er konkurransedyktige i markedet. Jeg mener vi har et attraktivt produkt og vi fortsetter bare å vokse, avslutter Svein Atle Hagaseth. 

Om selskapet

  • Den nye datasenteret til TikTok levert av Green Mountain ligger i Heggvin Næringspark i Hamar og Løten kommuner. 

  • Fem bygninger er planlagt på stedet, 30 MW i hvert bygg, med en total kapasitet på 150 MW. 

  • Det er tre etasjer i hver bygning. 

  • Teknisk infrastruktur er klargjort for varmegjenbruksprosjekter. 

  • Det har to uavhengige strømforsyninger. 

  • CTS Nordics er hovedentreprenør for byggearbeidene. 

  • Fullt utbygd vil dette være Norges største datasenter. 

  • Antall ansatte ved full utbygging skal bli 350 årsverk 

Kilde: Green Mountain 

Powered by Labrador CMS