VENTER: BREEAM-rådgiver Borghild Håland Hendrix (t.v.) og avdelingsleder Lise Skotnes er klare for å møte byggherrer som ønsker å ta i bruk miljøsertifisering.

ENERGI OG MILJØ

BREEAM: Nord og sør henger etter

BODØ: Ordningen med å miljøsertifisere norske bygg går langt tregere i Nord-Norge enn ellers i landet. – Det er vanskelig å si hva grunnen kan være, sier Viel Sørensen i Grønn Byggallianse.

Published Last updated

Fram til november i år så det ut til at det dette året ikke skulle bli registrert ett eneste nybygg for sertifiseringsordningen BREEAM-NOR i hele Nord-Norge. Så tikket det inn ett byggeprosjekt i Tromsø.

– Da er det ikke helt tørke. Det er jo gledelig, sier Viel Sørensen, som er sertifiseringssjef i Grønn Byggallianse, organisasjonen som eier og drifter BREEAM-NOR.

Totalt 12 BREEAM-bygg

I Tromsø er det fra før tre ferdigstilte bygg med BREEAM-NOR-sertifikater, pluss ett som er under prosjektering. De samme gjelder Bodø; tre ferdigstilte og ett underveis. Hammerfest, Harstad, Brønnøysund og Mo i Rana har også hvert sitt bygg som enten er sertifisert eller under prosjektering. Totalt 12 bygg utgjør ikke mange prosent av totalen på landsbasis.

– Det har aldri vært veldig mange BREEAM-NOR-prosjekter i Nord-Norge, men den siste tiden har de falt helt ut, fram til nå i november, sier Sørensen. Hun har ikke noen god forklaring på hvorfor det er sånn.

Heller ikke Sørlandet ligger veldig godt an. Mens Nord-Norge har snaut 3,5 prosent av registrerte bygg de siste 12 månedene, ligger Sørlandet ørlitt foran med sine 4,65 prosent. Det er Østlandet utenfor Oslo som ligger best an, med 45,35 prosent av sertifiseringene.

Tror på endring

Det finnes også andre ordninger for miljømerking av bygg, deriblant Svanemerket, som så langt først og fremst har konsentrert seg om leilighetsbygg, småhus, skoler og barnehager. De har ni bygg som er svanemerket eller er i ferd med å bli det i Nord-Norge. Også her ligger tyngden i og rundt Oslo-området.

Hva som kan være forklaringen på den labre interessen i nord og sør, kan ikke Viel Sørensen annet enn spekulere i. Men hun tror det vil tvinge seg fram endringer.

– Bankene begynner å bli interessert i miljøsertifisering for at de skal gi grønne lån, og forsikringsselskaper gir fordeler når man er sertifisert. Så dette kommer, mener hun.

– Kompetansen finnes i nord

– Vi reiser ikke rundt og misjonerer, men vi heier på de som vil miljøsertifisere byggene sine, og vi lurer jo på hvor de er, sier Lise Skotnes, avdelingsleder for tekniske systemer hos Norconsult i Bodø. Hennes kollega, Borghild Håland Hendrix, er en av flere BREEAM-rådgivere i Nord-Norge, men foreløpig er Håland Hendrix mest involvert i sertifiseringsprosesser lengre sør i landet.

– Vi har kompetansen til å sertifisere her nordpå, så det er ingen grunn til at Nord-Norge skal henge etter, mener hun.

Hun har inntrykk av at byggebransjen i nord kjenner til BREEAM-NOR.

Potensial

Bodø kommune har for eksempel i sin politisk vedtatte klima- og energiplan, som går fram til 2031, vedtatt å ta i bruk sertifiseringssystem som BREEAM-NOR på alle nybygg. Men etter at den nye BREEAM-manualen kom på plass i februar 2022, har det vært dørgende stille – fram til det altså kom en registrering i november.

Borghild Håland Hendrix mener det er et stort marked for miljøsertifisering nordpå, selv om antallet bygg er adskillig mindre i distriktene enn i de store byene. Viel Sørensen i Grønn Byggallianse er enig:

– Her har Nord-Norge mange muligheter til å komme i gang, slår hun fast.

KOMMUNALT BESTEMT: Bodø kommune har vedtatt å miljøsertifisere alle sine nye bygg. Byens nye konkurransebasseng har fått en midlertidig BREEAM-sertifisering.
Powered by Labrador CMS