FLERE: De vil ha flere kvinnelige byggdriftere: (f.v.) Mari Østmo, Mariann Lillevik, Jean Maria Diente Lundestad og Merethe Kjøsnes.

BYGGDRIFT

Her blir alle kvinner tatt inn til førstegangsintervju

Kvinnene i det kommunale selskapet Trondheim Eiendom stortrives som byggdriftere og områdeledere. Nå vil de ha flere kvinnelige kollegaer. Og de gjør noe med det.

Published

– Jeg har ikke angret en eneste dag på at jeg begynte som byggdrifter. Det sier Mariann Lillevik som var byggdrifter i mange år. Nå er hun områdeleder for mange andre byggdriftere.

Trondheim Eiendom har totalt seks områdeledere i driftsavdelingen, fire av dem er kvinner. Områdelederne ansetter nye byggdriftere.

– Nå skal vi ansette ny byggdrifter, sier områdeleder Jean Maria Diente Lundestad.

Hun har fått over 60 søkere til jobben. Fem av dem er kvinner.

– Alle kvinnene blir tatt inn til førstegangsintervju, i tillegg til noen av mennene, sier hun.

Trondheim Eiendom gir kvinnene som søker et fortrinn ved å ta inn alle fem til første gangs intervju. Så vil det vise seg hvem som blir foretrukket til jobben som byggdrifter denne gang.

Stort

Trondheim Eiendom har ansvaret for alle de kommunale byggene i Trondheim kommune, med andre ord rådhuset, alle skolene og barnehagene, helsesentrene, 3.700 boliger til utlån – og mye mer.

I Trondheim Eiendom arbeider det totalt 180 byggdriftere. 10 av dem er kvinner.

– Vi er veldig godt fornøyde med våre kvinnelige byggdriftere. De får mye ros for arbeidet de utfører, sier områdeleder Diente Lundestad.

– Hvorfor ønsker dere flere kvinner?

– Vi trenger flere kvinner for å få likevekt på arbeidsplassen. Kvinner og menn er forskjellige av natur. Ved å få inn flere kvinner, får vi inn nytt perspektiv, sier områdeleder Merethe Kjøsnes.

PÅ JOBB: Byggdrifter Mari Østmo.

Arbeidsmiljø

Mari Østmo (31) er fortsatt fersk som byggdrifter.

– Etter min erfaring, blir det mye bedre arbeidsmiljø når det kommer inn kvinner. Bra at det kommer inn en dame, sier mange menn. De skjerper seg litt. Blir litt ryddigere. Og det blir en annen stemning på arbeidsplassen, sier Mari Østmo.

Mariann Lillevik opplevde det samme da hun begynte i bransjen for mange år siden.

Byggdrifter Merethe Kjøsnes ble ekstra godt mottatt fra første dag som byggdrifter.

-Jeg ble kanskje bedre mottatt enn menn som startet i jobben. Jeg fikk vel litt ekstra oppmerksomhet, ved at de viste meg rundt på arbeidsplassen og var veldig behjelpelige fra første dag, sier Kjøsnes.

Hun har heller ikke angret på sitt yrkesvalg.

– Jeg mener det er enklere å jobbe blant menn enn damer. Menn er mer rett fram, og lettere å forholde seg til, sier Merethe Kjøsnes.

Fysisk arbeid

Byggdrifter er en jobb som gir mye fysisk arbeid.

– Det er ikke noe problem. Vi har mange kollegaer å spille på, vi hjelper hverandre. Ingen i vår jobb utsetter seg for unødvendig slitasje, sier Østmo.

– Finnes det ulemper ved å være kvinne i denne mannsdominerte bransjen?

– Du må tåle å få noen ord slengt etter deg, kanskje ikke fra mannlige kollegaer, men fra menn som arbeider med andre fag på stedene hvor du arbeider, sier Merethe Kjøsnes.

Det går faen ikke an å jobbe med disse kvinnfolka, fikk jeg høre da jeg jobbet i et annet mannsdominert yrke, sier Mari Østmo. 

Men hun har aldri hørt noe lignende i jobben som driftsoperatør. Der er det full respekt fra mannfolkene.

Litt av alt

– Byggdrifteren er litt gartner, litt servicetekniker, litt prosjektleder, litt kundebehandler og mye mer, sier Diente Lundestad.

Hun understreker at faget er i endring i takt med den teknologiske utviklingen, slik at byggdrifterne tester ut både roboter, droner og mye annet hypermoderne i jobben sin i Trondheim Eiendom for tiden.

– Vi oppfordrer kvinner til å bli byggdrifter, understreker de kvinnelige byggdrifterne i Trondheim Eiendom.

STORTRIVES: De stortrives som byggdriftere og omorådeledere i Trondheim Eiendom: (f.v.) Jean Maria Diente Lundestad, Merethe Kjøsnes, Mari Østsmo og Mariann Lillevik.
Powered by Labrador CMS