TÅLER VANN: Våtromsdørene er laget for å tåle vann, viser Grim Røen i Kvanne Industrier.

BYGGDRIFT

Vil gi drifterne mindre vedlikehold – utbyggerne sier nei

GÖTEBORG: Det er billigere og mer miljøvennlig å bruke produkter som holder lenger, selv om de er dyrere i innkjøp, ifølge Grim Røen. Han unner byggdrifterne dører som trenger mindre vedlikehold.

Published Last updated

Byggherrer og totalentreprenører snakker om miljø, men velger billige løsninger som må byttes ut etter noen år.

– Ingen tenker på vedlikeholdskostnadene, og de klarer ikke å se helheten, sier Grim Røen.

Han er salgsansvarlig og medeier i Kvanne Industrier. Nå er det først og fremst offentlige byggherrer han snakker om.

Miljø og pris

– Alle snakker om miljø, men de som får levere til et prosjekt, er de som priser seg lavest, ifølge Røen.

– Hvis du skal bygge et bygg, er det ofte en annen som skal forvalte det. Da tas det lite hensyn til levetid. Hvis noe er 50 prosent dyrere i utgangspunktet, men har en levetid på 30–40 år der det billigste har en levetid på fem år, er utfordringen at entreprenøren bare har et garantiansvar i fem år. Mange spekulerer i å finne et produkt som holder i fem år, men bryr seg ikke om det holder lenger, sier han.

For Kvanne Industrier er det snakk om dører. Surnadalsbedriften produserer Kias-døren og bruker glassfiber og aluminium.

Bergensdriftere

– Bergen kommune er et eksempel på en kommune som er dyktig til å bruke glassfiber. Men byggforvalterne sier at hadde det vært opp til dem, skulle de brukt dette produktet mye, mye mer. Det går på hva arkitektene er vant til å beskrive, sier Grim Røen.

Kvanne Industrier leverer mye til svømmehaller – det er derfor Røen nettopp har vært på idrettsmesser både i Göteborg og på Hamar.

– Men vi leverer også til alle typer garderobeanlegg, toaletter og industri, sier han. – Dessuten leverer vi mer og mer på storkjøkken til hotellnæringen.

Fiskeindustrien er et spesielt krevende miljø for dørene.

– Nå leverer vi til et nytt slakteri for Mowi. Når de spør om karmløsninger, svarer jeg at vi har levert aluminium til industrien i 40 år og aldri hatt noen utfordring. Skal du ha syrefaste karmer, er det tre ganger prisen, men det er mange som refererer til syrefast når det skal være bra, forteller Røen.

Han snakker også om leilighetskomplekser, ikke minst med studentboliger og stor gjennomtrekk. Der er badene små, bruken tøff og luftfuktigheten høy.

– Resultatet er at våtromsdørene er aldeles ødelagt, i stedet for at de kunne satt inn en sånn dør som tåler behandlingen, sier han.

Tar dører i retur

Nå har Kvanne Industrier kastet seg på sirkulærøkonomien og lansert sin egen returordning. Den kom i fjor.

– Når produktene våre ender livsløpet fordi et bygg skal rives eller bygges om, kan vi ta dem i retur. Vi kan gjenvinne dem – da klarer vi cirka 90 prosent. Alternativ to er å ta tilbake dører og selge dem til en lavere pris for eksempel til landbruk eller industri der kravene til finish ikke er like høye. Dørene er like gode, men mange års tøff behandling kan ha gått ut over finishen, sier han.

– Dette er vår måte å være med og bidra i det grønne skiftet på, pluss at vi allerede har et livsløpsregnskap som ingen andre kan måle seg med. Vi har en garantitid på 30 år, men vi mener også at returordningen er en god løsning, sier Grim Røen.

Powered by Labrador CMS